Teslas köp av Solarcity slutfördes förrra veckan och nu deklarerar dotterföretaget att man nu klarar att försörja en hel ö med energi enbart från solen.

Det handlar om ön Tau, som tillhör Manuaöarna i Polynesien i Stilla Havet. Ön har runt 1 400 invånare och är drygt 44 kvadratkilometer stor, som Jönköpings kommun.

För att klara sitt energibehov har ön tidigare använt sig av diselgeneratrer som dragit över tusen liter diesel om dagen, nästan en halv miljon liter om året, skriver Computer Swedens systersajt Computerworld.

Men nu är de ersatta av 5 328 solpaneler och en lagringsanläggning som består av 60 av Teslas litiumjonbatterier Powerpack som kan lagra 6 megawattimmar el. Det räcker till att klara öns energibehov under tre dagar utan solsken.

Läs också: Apple startar energibolag – vill sälja el direkt till villan

I ett blogginlägg om projektet från Solarcity citeras en öbo, Keith Ahsoon som äger en av matbutikerna på ön.

– Jag minns en gång när vi inte kunde få ut båten på två månader. Vi förlitar oss på den båten för allt inklusive att importera diesel till våra elgeneratorer. När dieseln började ta slut försökte vi spara genom att bara använda det på morgnar och eftermiddagar, säger han.

Projektet har finansierats av American Samoa Economic Development Authority, US Environmental Protection Agency och det amerikanska inrikesdepartementet.

Läs också: Så mäktig blir Teslas batterifabrik Gigafactory – här är allt vi vet

Det här är inte det enda projektet som Tesla och Solar City är inblandade i. De har byggt liknande anläggningar på andra öar och i städer under det senaste året.

Redan före samgåendet tog de två hem ett 20-årskontrakt för att bygga och driva ett nytt system av solpaneler och lagring på 52 megawattimmar åt ett energikooperativ på Hawaii.

Och i september tog Tesla hem världens hittills största lagringsprojekt baserat på litiumjonbatterier i Kalifornien. Där ska deras Powerpacksystem klara att lagra 80 megawattimmar.