Ingen lär väl ha missat att veckans fredag är Black Friday, som bäst beskrivs som en importerad handelshögtid. I USA inträffar själva dagen i samband med ledighet, den fjärde fredagen i november, dagen efter thanksgiving.
Och det som under några år har smugit sig på i Sverige har i år fullkomligt exploderat och kampanjgreppet med svart fredag används i princip av varenda liten butik därute.
De stora kedjorna är inget undantag. Jessica Wallin, kommunikationschef på Elgiganten, säger att förväntningarna är rejält stora i år, och hon väljer tydligtvis sina adjektiv med omsorg när hon ska beskriva vad som väntar i slutet av veckan.
– I år kommer det bli gigantiskt. Vi ser det redan nu på kundflödet till vår Black Friday-samlingssida att man börjar titta efter erbjudanden. Tillströmningen är tre gånger så hög som förra året, säger hon.
Läs också: Nattsvart år för kedjorna – alla typer av prylar säljer sämre
Är det egentligen så mycket billigare än vanligt, eller har det ständiga tjatet om rea fått folk att köpa vad som helst?
– Vi går ut med våra priser först under onsdagkvällen. Om du ändå ska handla julklappar är det här ett väldigt bra tillfälle. Det här är en bransch med väldigt pressade priser i vanliga fall. Men de priser vi har nu är betydligt starkare.
Hittills har kedjan sett en ökning för varje svart fredag, och det verkar alltså inte finnas något som talar för att den trenden bryts.
– Det här är fjärde året vi kör. 2014 ökade omsättningen med 107 procent jämfört med året före. 2015 ökade det med 75 procent, säger Jessica Wallin.
Hur stor räknar ni med att ökningen blir i år?
– Vi har inte satt någon prognos när det gäller omsättning, men vi tror att vi kommer att öka kundflödet med 30 procent. Vi räknar med att ha 1,3 miljoner kunder under dygnet. Det har verkligen slagit igenom i år och därför är vi ganska säkra på att Black Friday i år kommer att passera juldagen som årets största handelsdag.
Hos konkurrenten Media Markt är man om möjligt ännu mera fäst vid konceptet. Och även om Elgiganten inte håller med om den bilden hävdar Media Markt att man var först ut med att lansera den stora amerikanska handelstraditionen i Sverige.
– Det var vi som tog hela konceptet med Black Friday till Sverige på allvar för fyra år sedan. Andra aktörer hakade kanske på, men det var vi som var först med att verkligen ha gjort förberedelser med sortimentet och kampanjer, säger kommunikationschefen Anna Sjödin.
Och hos den tyskägda kedjan är tron på konceptet så stor att man har valt att kampanja under hela veckan.
– Vi har lagt i en extra växel i år. Vi körde igång online i söndags kväll och i butiken på måndag morgon. Vi vill vara så kundanpassade som möjligt och vill ge en bra start på julhandeln.
Läs också: Nu plockar Siba ner skylten för gott – efter 65 år
Är det så enkelt att man bara sänker priserna lite och så kommer kunderna? Finns det inte en risk att många tröttnar på ert eviga tjat om reor?
– Nej. Jag tror inte det. Hemelektronik är en så pass transparent marknad, och tack vare prisjämförelsesajterna blir vi alltid genomsynade i alla sömmar. Online har vi hittills haft en väldigt stark ökning den här veckan. Dessutom är det lön på fredag.
En annan risk med ständiga reor torde vara att de äter av varandras försäljning. Men Anna Sjödin hävdar att det finns plats för såväl Black Friday-kampanjer som mellandagsrea.
– Det här är snarare startskottet på en köpstark period, och är det bra för kunderna så är vi glada. På Black Friday handlar man framför allt julklappar medan man på mellandagsrean kanske mer handlar saker som man inte fick i julklapp själv.