Amazon Web Services genomför en rad prissänkningar och förenklingar i deras lagringserbjudande. Det skriver chefsevangelisten Jeff Barr i en bloggpost på företagets webbplats.

För den populära Simple Storage Service (S3) har antalet prissättningsnivåer minskat från sex till tre, samtidigt som priset minskar med knappt 25 procent (för EU-regionen).

För Glacier – tjänsten för data som inte behöver användas frekvent – finns nu olika alternativ för hur den kan användas. Företag kan få snabbare tillgång till sina uppgifter om de betalar mer, eller lägre pris om de är villiga att låta åtkomsten ta lite längre tid. Användarna av Glacier en ännu större prissänkning: 43 procent.

Läs också: Kinesiska jätten Alibaba tar upp molnkampen med Amazon och Google i Europa

De här uppdateringarna kommer en vecka före AWS konferens i Las Vegas där molnleverantören väntas lansera en rad nya tjänster och erbjudanden. Lagring är en av nyckeltjänsterna som Amazon erbjuder, eftersom deras andra tjänster inom Elastic Compute Cloud lutar sig tillbaka på AWS lagring.

Kunderna inom S3 kommer att få se sina räkningar sjunka automatiskt i december skriver Jeff Barr i blogginlägget. Användarna inom EU får betala 2,25–2,45 cent per GB data, vilket innebär prissänkningar 24,2–24,4 procent. Priserna och prisnedsättningen varierar något beroende på region.

När Amazon introducerade Glacier var det med en modell som innebär att användarna fick betala utifrån en glidande skala efter hur mycket de lagrade och hur mycket tillgång de behövde, något som ofta upplevdes förvirrande. Nu kan användarna betala för ett av tre möjliga alternativ.

Amazon har genomfört en rad prissänkningar genom åren, men under senaste månaderna har det varit ovanligt många, vilket naturligtvis en följd av det priskrig på molntjänster som råder.

Molnexperten Ove Bristrand undervisar om ämnet på yrkeshögskolor och följer därmed striden mellan de stora leverantörerna. Han är också vd på systemintegratören Netintegrate, som till allra största delen arbetar med värsta konkurrenten Microsofts produkter – och han säger att dessa nu måste svara på Amazons drag.

– Det här innebär att Microsoft också bör överväga att sänka sina priser, annars riskerar kunder som är på väg upp i molnet att välja Amazon i stället. Det kan också vara så att kunder som har stora lagringsmängder kan byta från Microsoft till Amazon – men det är bara om man har stora volymer som det är motiverat att byta som en följd av en sådan här sänkning.

Läs också: IDC: Om två år ligger majoriteten av all drift i molnet

För de partner som arbetar med molnbaserad lagring är priskriget välkommet, säger Ove Bristrand.

– Det motiverar ju en flytt till molntjänstlagring. I dag är det nästan billigare än hårddiskarna.

En annan nyhet som Amazon inför är möjligheten att nu också kunna fakturera i lokala valutor och inte bara i dollar. Bland annat ska kunderna kunna betala i svenska kronor. Det här gör att kunderna inte behöver konvertera valuta innan betalning. Ett annat syfte är att det ska förenkla bokföringsprocessen.