Det blir inget förnyat kontrakt för Volvo IT i Stockholms skolor. Indiska HCL, som numera äger Volvo IT:s externa del, fick nöja sig med en tredjeplats i Stockholms stads utvärdering av de fyra leverantörer som kom in med anbud.

Vi skrev nyligen att Evry valdes ut som leverantör när staden handlade upp gemensam it-service för sin administration. Det avtalet kommer dock att dra ut på tiden eftersom det har överklagats av Tieto.

Och nu har alltså även stadens andra stora it-upphandling, den som avser tjänster för it-service för stadens pedagogiska verksamheter, blivit klar. Och med inkomna anbud blev det en fajt mellan Japan, Indien, USA och Kanada.

Läs också: Evry tar hem Stockholms mångmiljardaffär – Volvo IT åker ut

När HCL köpte Volvo IT var bolaget tydligt med att det fanns en förhoppning att det skulle ge framgång inom offentlig sektor. Men så blev det alltså inte i det här avtalet heller.

I stället för ett indiskt genombrott har staden valt att köra japanskt. Vinnare blir nämligen Fujitsu.

Precis som i den andra nyligen genomförda upphandlingen är det tydligt att priset har spelat en viktig roll. Fujitsus anbudspris ligger på drygt 118 miljoner kronor per år. Det är långt under HCL, som slutade på tredjeplatsen i utvärderingen. Deras anbudspris låg knappt under 200 miljoner kronor.

Även amerikanska CSC valde att lägga sig billigt, men fick trots sitt anbudspris på 123 miljoner kronor per år nöja sig med en total andraplats. Sist av de anbud som kom in rankades CGI, vars anbud låg på knappt 189 miljoner kronor.

Upphandlingen omfattar tjänster för digitala enheter och service desk. När det gäller de digitala enheterna, det vill säga datorer, plattor och mobiler, har sedan tidigare Caperio, Linfre, Atea och Dustin tilldelats ramavtal.

Avtalet gäller maximalt elva år. Det börjar gälla sista december 2018 och fem år framåt med möjlighet till förlängning i ytterligare tre omgångar om två år. Därmed skulle Fujitsus avtal vara värt upp till 1,3 miljarder kornor.

Stockholms stad vill inte kommentera sitt tilldelningsbeslut innan tiden för överklagan runnit ut. Och hos Fujitsu vill man också avvakta den tio dagar långa avtalsspärren innan man säger något om avtalet.

Läs också: Stockholms stad lägger miljoner på egen toppdomän – så ska den användas

Det var för sju år sedan som Stockholms stad för första gången outsourcade hela sin administration inklusive skolorna. Men redan tidigt började kritiken från skolornas sida. Avtalet blev dyrt konstaterade rektorerna i en enkät som Computer Sweden genomförde och det var heller inte anpassat för skolans arbetsformer och pedagogiska krav.

Långa inloggningstider och stängda miljöer orsakade stor irritation och staden fick backa och skapa speciallösningar för att lösa problemen.

Denna gång satsar Stockholm därför på att köra en egen upphandling för skolverksamheten.