I år skulle Gävles berömda julbock skyddas av ett intelligent kameraövervakningssystem från Göteborgsbaserade Mindmancer. Systemet skulle själv kunna känna igen vad som är ett hot mot bocken och slå larm direkt.

Inför invigningen berättade Mindmancer om hur de arbetat med säkerheten. Ärendet hade översetts av säkerhetschef och Länsstyrelsen, och en säkerhetsgenomgång hade hållits med alla berörda parter.

Läs också: Så förvandlades ransomware till big business

– Leverans och installation har gått bra och alla inblandade har gjort sitt yttersta. Gävlebocken är ett intressant objekt som är mycket mer än bara en juldekoration, sa kommunikationsansvarige på Mindmancer Oscar Efverlund då.

Detta hjälpte dock föga. Bara några timmar efter att bocken hade invigts med en stor fest (det var 50-årsjubileum för bocken) stod den i lågor. Hur kunde då detta ske trots säkerhetssatsningen?

– Vi håller på och går igenom vad det var som hände nu, och jag vill inte uttala mig innan vi vet, säger Oscar Efverlund till Computer Sweden.

Läs också: Internet of things blir en svart marknad värd miljarder för kriminella

Enligt Gefle Dagblad hade kommunen lagt totalt 2,3 miljoner kronor på festligheter, uppbyggnad, drift och marknadsföring.

– Vi hade även det nya intelligenta bevakningssystemet på plats med kamera som känner av rörelse innanför gärdsgården och automatlarmar. Nu hjälpte det ju inte eftersom någon uppenbarligen kastade en brandbomb, säger Maria Wallberg som är bockkommitténs talesperson till Gefle Dagblad.