Räkna med att många chefer redan börjat fundera över hur de ska organisera sin personal. IDG News har frågat rekryterare, produktchefer på företag inom personalplanering, konsulter som jobbar med personalhantering om de hetaste trenderna 2017.

Följande trender kan urskiljas:

  1. Tekniken är i förarsätet.

Teknik kommer fortsätta påverka personalhantering och personalvård på otroligt många sätt, konstaterar Karen Williams, produktchef inom Halogen Software, en leverantör som erbjuder lösningar inom just personalplanering. Dataanalys kan vara ett kraftfullt hjälpmedel för att fånga upp stämningen bland de anställda, trivsel, engagemang och hur organisationen förändras.

– Det gäller för en cio och andra chefer att de förstår hur data kan användas mer effektivt, säger hon.

Personalavdelningarna har generellt inte varit särskilt snabba på att anamma ny teknik, men detta förändras. Teknik kommer att bli viktigare för att söka, hitta och anställa nya talanger till företaget. Det skyndas på av kompetensbristen och då det gäller att hitta sätt för att genomföra anställningar snabbare.

Läs också: Se hit utvecklare! Så här undviker du fällorna när du skriver jobbansökan

Ett exempel kan vara sökmotorsoptimering för att nå fram till rätt personer med till exempel jobberbjudanden.
 
  1. Fokus på gruppens samlade resultat.

Fram tills egentligen alldeles nyligen mättes kompetensen som ett företag har främst utifrån individuella prestationer och genom tillväxt. Det säger Jeanne Meister, grundare av Future Workplace, en HR- och rekryteringskonsult. Nu inser dock fler och fler företag att gruppen är själva nyckeln till en bättre prestation. Den här insikten driver många förvärv och uppköp då stora företag tar över hela grupper från konkurrenter.

– Vi har insett att det krävs högpresterande grupper för att nå det resultat en organisation vill ha, säger Meister. Så framtidsfokuserade företag kommer att titta på vad som skapar ett bra team. Hur de kommunicerar, hur man belönar och känner igen dem, hur man för framgångsrika grupper mot tillväxt och utveckling.
 
  1. Användarupplevelse på arbetsplatsen.

Användarupplevelsen har blivit ett viktigt mått för att bedöma produkter - men att titta på användarupplevelsen har också blivit en viktig parameter när företag bedömer sina arbetsplatser, säger Meister.

– Marknadschefer var tidigare de enda som brydde sig om upplevelsen för användarna. Men nu använder personalchefer marknadsföringsverktyg som designtänkande och analyser över företagsatmosfären för att förbättra de anställdas upplevelser.

I slutänden handlar det naturligtvis om att de anställda ska engagerade, motivera och produktiva som möjligt på sina jobb. En annan aspekt av detta handlar om att använda sig mer av till exempel mobilen och video både för att rekrytera och söka av kandidater - och för att möjliggöra distansarbete och flexibilitet.

Läs också: Tre topptips till den självlärde utvecklaren

  1. Gig-ekonomin allt hetare.

I USA talar man allt oftare om ”gig-ekonomi. Ordet gig anspelar på musikvärldens spelningar eller konserter, och det innebär alltså att i stället för ett ”riktigt jobb” med fast lön varje månad och semester – så väljer fler och fler i dag att försörja sig genom att de går in och gör ”gig”. För företagen är det här ett utmärkt sätt anpassa personalstyrkan efter behov – men det finns också arbetstagare som ser det som ett bra sätt att tillskansa sig ny kunskap eller bättra på sitt cv. En del företag bygger också upp egna pooler med tillfällig arbetskraft.