Höstens stora molnoffensiv från Amazon Web Services fortsätter. Förra veckan meddelade de stora prisnedsättningar på flera av sina populära lagringstjänster.

Den här veckan står kanalen, alltså systemintegratörerna, i fokus.

För samtidigt som Amazon Web Services försöker prångla ut budskapet om vilka självbetjänande möjligheter som finns med deras moln – så arbetar molnjätten också med ett stort antal kanalpartner för att hjälpa företaget att migrera och använda deras tjänster.

Läs också: Nu storsatsar Microsoftpartnern med AWS: ”Största investeringen vi gjort”

I samband med deras stora konferens Re:Invent i Las Vegas som inleds i dag så lanserade de ett antal nyheter i partnerarbetet – som syftar till att kunder ska använda företagets molntjänster i högre grad och för att partner ska investera mer i AWS. Det skriver IDG News.

Här är nyheterna i partnerprogrammet:

1. Kunder ska kunna hitta partners genom en ny tjänst.
Om kunder vill ha hjälp med ett särskilt program ska de lättare kunna hitta en lämplig partner genom söktjänsten Partner Solution Finder för att få en lista på företag som jobbar med just detta. Det ska gå att söka på nyckelord, företagsnamn, bransch, vilken tjänst det gäller och så vidare.

2. Nytt program ska sätta fokus på partner som arbetar med specifika AWS-tjänster.
Företag som har djup expertis i särskilda tjänster kan gå med i AWS Service Delivery-programmet – som ska belysa hur partner arbetar med särskilda tjänster som Amazon Aurora, Lambda, DynamoDB och GovCloud. På så sätt ska företag som vill till exempel vill migrera sin databas till Aurora kan hitta en partner som är certifierad för just detta.

3. VMwares moln blir en del av Amazons partnerprogram.
För ett par veckor sedan meddelade Amazon att de tillsammans med VMware släpper tjänsten VMware Cloud. Den innebär bland annat att det ska bli enklare att dra nytta av Amazons molnplattform som en del av hybridmoln som hanteras med VMwares mjukvaror. Nu blir denna en del i partnerprogrammet – och ska hjälpa tjänsteleverantörerna och andra kanalpartner att dra nytta av denna. Partner som vill vara med när det här lanseras 2017 erbjuds bland annat utbildning.

Läs också: Kinesiska jätten Alibaba tar upp molnkampen med Amazon och Google i Europa

4. Alexa-program för att stödja virtuella assistentens förmågor.
Amazon vill få ekosystemet runt den virtuella assistenten Alexa att växa med ett nytt program som ska hjälpa systemintegratörer och programleverantörerna att integrera sina produkter och tjänster med denna. Alexa Service Delivery Program for Partner ska ge företag tillgång till verktyg, utbildning och support för den virtuella assistenten.

5. Nya certifieringar 
Amazon nför ett antal nya certifieringar, bland annat för IoT-kompetens och Finansiella tjänster-kompetens för att stötta företag inom de här områdena.