Amerikanska och europeiska myndigheter har tillsammans knäckt ett hackarnätverk som gäckat dem sedan 2009. I går meddelade de att fem personer gripits misstänkta för inblandning.

39 servrar har beslagtagits och ytterligare 221 har kopplats bort från internet och anmälningar har skickats till de webbhotell där de finns, enligt Europol.

Avalanche, som nätverket kallas, har spritt över 20 olika typer av skadlig kod bland annat en banktrojan, Goznym, som stjäl användaruppgifter och ett ökänt ransomware Teslacrypt, rapporterar IDG News.

Läs också: Stor "lönespridning" bland cyberkriminella – så mycket tjänar de på sina brott

Två av servrarna har beslagtagits i Stockholmsområdet säger Anders Ahlqvist, på Nationellt centrum för it-brottslighet hos Polisen, till SVT Nyheter.

Nu undersöker svensk polis om servrarna leder till en utredning i Sverige eller om det ska skickas vidare till den tyska polisen.

Det har tagit myndigheterna fyra år av utredande i över 40 olika länder för att lyckas stänga Avalanche, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Utredarna har använt sig av något de kallar en slukhålsmetod, sinkholing, som innebär att de infiltrerar de nätkriminellas datorinfrastruktur och stör deras verksamhet. Bland annat inbegriper det en omdirigering av internetrafiken från de infekterade datorerna till servrar som kontrolleras av myndigheterna.

Den här typen av metod har aldrig tidigare använts i en så omfattande skala, enligt Europol. Och utredarna uppger att det botnät som nätverket haft kontroll över är ett av de största kända i världen.

Läs också: Dödligt hack – forskare tog kontroll över pacemakers

Via sitt botnät skickade nätverket över en miljon nätfiskemejl med infekterade bilagor eller länkar varje vecka och användare i över 180 länder infekterades.

Enligt brittiska National Crime Agency som utreder organiserad brottslighet har kriminella betalat för att få tillgång till nätet och på så sätt kunnat välja olika tjänster som infekterad kod, gisslanprogram eller nätfiskekampanjer.

Den brittiska polisen uppmanar också användare att skanna sina datorer med olika gratisverktyg för att städa bort eventuella infektioner från Avalanche.