I Sverige är intresset för att starta eget företag rekordstort just nu. När det gäller it-konsultbranschen märks detta inte minst hos konsultmäklarna.

– Det har ökat markant det senaste året, säger Mats Mårtensson som är vd för konsultmäklaren Keyman. Vi har fått betydligt fler förfrågningar från den här typen av bolag i år jämfört med förra året. Det är många som bryter sig loss och startar eget nu, eftersom marknaden är så pass het.

– Det hänger ihop med konjunkturen. Det finns många uppdrag nu. Men det är ju också så att det är enklare i dag att starta eget, med alla konsultmäklare.

Enligt Visma, som sammanställer statistik från Bolagsverket, så var november en rekordmånad. Totalt startades 7364 nya företag i landet – vilket gör att det är den näst starkaste månaden för nyföretagandet under de senaste fem åren. Det är en ökning med 19 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

Läs också: Uppstickarna: Kompetensbristen är överdriven, det är konsultdrakarna som är för tråkiga

– Det är fler som vill leva småföretagarliv nu. Det innebär att man kan ha flera uppdragsgivare, man kan styra sin tid och planering, säger Boo Gunnarsson som är företagarexpert på Visma Spcs.

Boo Gunnarsson säger att det är svårt att utifrån den här statistiken att ge en rättvis bild av hur intresset bland it-konsulterna specifikt är, när det gäller att starta eget, eftersom de som gör det registrerar sig på olika sätt – ibland som konsulter, ibland som it-företag. En sak som också är vanligt i de här sammanhangen är att man jobbar väldigt nischat, i specifika branscher.

– Men it-branschen följer definitivt med den här trenden, säger Boo Gunnarsson. Det är ofta personer som antingen är väldigt nischade efter kompetens eller mot särskilda branscher som slutar som anställda och startar eget i stället.

– En annan kategori är seniora personer, som istället för att gå i pension förlänger arbetslivet genom att starta eget.

En som tagit steget – och slutat sin fasta anställning som cio på Alecta för att bli egenföretagare är Mikael Larsson. I stället ska han satsa på att konsulta inom it samt styrelseuppdrag genom det nystartade bolaget MilQore. Han har dessutom startat ett annat företag tillsammans med två personer för att utveckla en app inom gruppsamarbete.

– För mig handlar det framför allt om att det ska bli roligt att göra något annat, säger han. Jag har varit med om en fantastisk resa här på Alecta, men jag kände att det var dags att gå vidare. Jag vill göra andra saker, få andra utmaningar, och jag vill göra det innan jag är för gammal.

Mikael Larsson
Mikael Larsson.

– Sen innebär det ju också en större grad av frihet och en möjlighet att styra min egen tid. Jag vill jobba mer med utveckling av affär och verksamhet till exempel. Ju högre upp man kommer som anställd i en organisation, desto mer administration tenderar det att bli.

Läs också: Stenhård kamp om it-proffsen – så laddar konsultbolagen i rekryteringskriget

Finns det en osäkerhetsfaktor att lämna den trygga fasta anställningen för att starta eget?

– Det finns det absolut. Man ställer ju sig frågan: Kommer jag att dra in tillräckligt mycket pengar? Det är baksidan, samtidigt har jag tillräckligt stor tro på mig själv och min förmåga för att göra det här.

Mikael Larsson tillägger att han tror att det blir allt vanligare att man arbetar på det här sättet, att det finns en drivkraft både från arbetstagare och arbetsgivare.

– Livstidsanställningarna är borta, framför allt hos de yngre. De vill inte ha det så. Allt fler vill gå in och jobba med tillfälliga uppdrag inom något man verkligen kan. På samma sätt kan företagen i ett visst skede behöva stärka upp organisationen, och då behövs extra kompetens under den perioden.

Finns det ekonomiska drivkrafter?
– För mig har det inte varit så. Jag kanske inte kommer att tjäna mer pengar som egenföretagare än som anställd. Det handlar om andra saker.