Streamingtjänsten Netflix har senaste tiden rivit av ett par stora nyheter i jakten på nya användare och för att hålla undan konkurrenterna. Inte minst bättre bildkvalité och nu senaste möjligheten att ladda ner innehåll. Det är tydligt att det inte är bara innehåll som ska göra företaget större, utan även ny och vässad teknik och ett förbättrat användargränssnitt. Och denna gång handlar förbättringen om smarta tv-apparater. I dag lanseras Montages, senaste steget för att hålla kvar Netflix på streamingtronen.

– Vi rör oss bort från stillbilder och mot förhandsvisning med video, något som vi har producerat här och jobbat på under ett års tid. Istället för att varje film och serie beskrivs med en bild, ser användaren ett videoklipp, säger Chris Jaffe, vice vd och ansvarig för produktinnovation på Netflix.

Läs också: Därför börjar Netflix erbjuda serier för nedladdning

Vad det hela handlar om är en utveckling av gränssnittet. Upplevelsen i en smart-tv måste bli mer lik den som användaren har på sin dator eller surfplatta. Även fast användningen ser helt olika ut.

– Vi lanserar för tv för att det är en svårare plattform att interagera med på grund av till exempel fjärrkontrollen. Det är annorlunda med webben, men vi ska nå ut till andra plattformar på sikt, säger han.

Chris Jaffe och streamingstjänstens utvecklaravdelningen ser video som ett sätt att effektivisera användargränssnittet och i förlängningen underlätta i valet av serie eller film. För tiden de har på sig att fånga in en användare är bara 90 sekunder, enligt deras egna rapporter. Dyrbara sekunder på en marknad där konkurrensen hela tiden ökar. Nu senast från Amazon Prime som till exempel satsar allt mer på egenproducerat innehåll.

För inspiration har de kikat på hur filmbranschen gör en trailer inför ett filmsläpp. Dock kommer Netflix inte i närheten av den detaljnivån och det är inte heller tanken. Och framför allt, klippen ska inte innehålla några som helst spoilers lovar han. Arbetet med att ta fram förhandsvisningarna har skett tillsammans med samma avdelning som skapar de små informationsrutorna om varje film och serie.

– Olika vägar har testats, räcker en scen, räcker början? Det bästa är att visa relevanta delar som fångar historien. Det handlar om att fånga någon här och nu, inte om en månad, säger Chris Jaffe.

Filmklippen tas fram inom streamingtjänstens teknikavdelning, av en grupp som jobbar med att förstärka innehållet. De som också jobbar med att ta fram informationstexten vill varje film och serie. Klippen som de tar fram används sedan av utvecklarna för att testa vilken upplevelse som blir bäst för användarna. De förlitar sig också mycket på det som kallas Netflix Open Connect, tjänstens egna nätverk för att distribuera film.

Läs också: Netflix dolda toppchef: "Data är nyckeln i verksamheten"

För de som arbetar med nätverket har den tuffaste utmaningen varit att få klippen att starta tillräckligt snabbt. Den teknik som i dag används för strömmad video innebär att användarens processorkraft och bandbredd avgör kvalitén på innehållet, så kallad adaptiv streaming. För att klippen ska starta omedelbart har det krävs en hel del finslipning för att det hela ska flyta sömlöst.

– Det har handlat om lokal data och om att optimera utifrån bandbredden som är just då, säger Chris Jaffe.

Funktionen lanseras i dag och finns tillgänglig för alla tv-plattformar. Varje klipp kommer vara mellan 20 och 30 sekunder, beroende på om det är en serie eller långfilm. Montages är enligt bolaget själva bara det första exemplet på hur video ska göra användargränssnittet bättre och i förlängningen leda till mer tillväxt och nöjda tittare.