I oktober lanserade Facebook sitt Workplace som kan liknas vid en version av det sociala nätverket som är tänkt att förbättra kommunikationen på arbetsplatsen.

Nu skriver nyhetssajten Techcrunch att Facebook kommer att lägga ytterligare ett lager ovanpå denna så att en fullfjädrad samarbetsplattform erbjuds – och som därmed blir en direkt konkurrent till Slack. Plattformen ska stödja integration med appar för kundvård, fildelning, e-post, kalender med mera.

Det här framkom under konferensen Techcrunch Disrupt London.

Produkten ska göras flexibel så att kundernas it-avdelningar kan anpassa den efter sina verksamheter, och därmed ska den kunna användas brett, av företag i alla branscher.

Med detta ska alltså Facebook ta upp kampen mot Slack, samarbetsverktyget som spridit sig som en löpeld över företagen de senaste åren – och som nu är uppe i runt fyra miljoner dagliga användare.

Det är inte den enda tech-jätten som uttalat ambitioner för detta den senaste tiden. Microsoft presenterade sin ”Slack-utmanare” Microsoft Teams i november.

Microsoft har den stora fördelen att de kan erbjuda sin tjänst som en del i Office 365. Men också Facebook kommer att ha en del fördelar gentemot Slack, skriver Techcrunch. De flesta företag har redan närvaro på Facebook och de flesta människor vet redan hur man använder deras tjänster. Dessutom har de naturligtvis stora resurser för marknadsföring. 

Den stora utmaningen kan ligga i att övertyga arbetsgivarna om att de vill ha sina anställda hålla på med Facebook dagarna i ända.