I förra veckan presenterade civilminister Ardalan Shekarabi ett antal punkter som ska öka takten i digitaliseringen av offentlig sektor.

Det handlar bland annat om att skapa en ny myndighet med ansvar för digitaliseringen och att undanröja juridiska hinder. Men också sådant som att skapa en digital infrastruktur, höja myndigheternas beställarkompetens och kartlägga och jämföra deras it-kostnader och satsa mer på öppna data.

Visst är det bra att regeringen nu lägger fram förslag för att förenkla digitaliseringen framhåller Jonas Söderström, användbarhetsexpert på Inuse och författare till boken Jävla skitsystem som gör upp med dåliga it-system på våra jobb.

– Att röja undan juridiska hinder är alldeles utmärkt. Och en myndighet är förhoppningsvis också en god idé – digitaliseringsfrågan har ju bollats mellan olika myndigheter i tjugo år. Och så får man väl hoppas att den inte läggs ner efter tre år som Verva för snart tio år sedan, säger han.

Läs också: Näringsministern: Sverige kan bli en vinnare i digitaliseringen

Men samtidigt som han välkomnar regeringens initiativ är han oroad över angreppssättet.

­– Det här med att det ska gå snabbare och att man ska öka takten där tror jag man riskerar att binda ris åt egen rygg och skapa nya problem. Ofta när något går snett och 100 miljoner kronor kastats i sjön så beror det just på att man haft för bråttom, säger han.

– Jag skulle hellre se att man i stället tog sig tid att tänka lite långsamt. Det är extremt viktigt att göra rätt saker och inte bara göra fel saker fortare.

Hans poäng är att det både kan gå för långsamt fram och för fort fram – men det verkliga problemet är att inte veta riktningen. Där gäller det att ta sig tid.

Jonas Söderström tycker också att civilminister Ardalan Shekarabi missar den punkten när han talar om att höja beställarkompetensen.

– Det där är ju något som sägs ibland och som låter som att folk som köper in it är lite korkade. Men det är betydligt mycket vanligare att de är pressade av brådska skulle jag säga.

Läs också: Sverige bäst på digitalisering? Nej, sanningen är snarare det motsatta.

I grunden handlar det om att vi på en del områden nått en punkt där komplexiteten i de it-system och organisationervi byggt in oss i är så stor att vi i stället för att bli effektivare när vi fortsätter digitalisera blir allt mer ineffektiva. Jonas Söderström kallar det för att vi i dessa fall nått peak digital.

– Det här är en insikt som saknas hela vägen upp till ministernivå. Att konsekvenserna av den exponentiellt ökande komplexiteten faktiskt innebär att vi får ut mindre och mindre effekt av våra investeringar i teknik, säger han.

– Vi har byggt in oss i ett hörn och det börjar bli lite jobbigt att stapla upp mer grejer där nu.

För att komma ur det krävs en förståelse för att om man ska införa system måste man också avveckla system.

– Det behövs nya kompetenser som kan systemavveckling. Och det är ett smärtsamt och mycket svårt jobb.

Det handlar inte bara om tekniska svårigheter utan också om organisatoriska enligt Jonas Söderström.

– För många kan systemet vara en del i deras identitet på jobbet – ”det är vi som hanterar tjänsteportalen – den kan man inte ta bort”.

Regeringen har tidigare get Ekonomistyrningsverket i uppdrag att räkna på statens it-kostnader och det är viktigt för att förstå hur pengarna kommer till användning konstaterar Jonas Söderström.

– Fast det är inte helt lätt att räkna på. Ta buggen i Försvarets lönesystem för några år sedan. Där räcker det ju inte med att den är fixad. Det tar säkert ett år att få ordning på alla utbetalningar som blivit fel – och frågan är om den kostnaden tas med? Den är ju också kopplad till ett dåligt it-system.

Läs också: Digitaliseringsministern: Så ska Sverige göra comeback som it-nation

Med tanke på att vi faktiskt inte har siffrorna på bordet tycker Jonas Söderström också det är märkligt att civilminister Ardalan Shekarabi talar om miljarder i besparingar.

– Det är ingen som räknat på det så det är egentligen helt okänt, säger han.

– Men visst är många detaljer i det regeringen vill göra bra. Nu är det bara viktigt att de inte missar den stora bilden.