När VMwares Sverigechef Per Gustafsson ska förklara företagets syn på moderna it-lösningar slutar det med att han vill ta död på ett stort missförstånd.
– Man har nog missförstått vad hybridmoln är. Det handlar inte om att ha hälften publika molnresurser och hälften privata, med två olika leveransmodeller, utan om att ha en enda leveransmodell, säger Per Gustafsson.
Vilka ”man” är specifikt säger han inte, men det är tydligt att han syftar på allmänna diskussioner om molnlösningar. Kanske även på vissa konkurrenter? Han passar också på att lyfta in det traditionella datacentret som drivs i ett företags egen regi i mixen, förutom privata och publika molnresurser.
Läs också: VMware lägger om kursen mot molnet – men har de någon chans att lyckas?
Per Gustafssons tonvikt på en leveransmodell för it-miljö som utnyttjar olika typer av resurser är grundbulten i VMwares existensberättigande under de närmaste åren.
VMware lider helt klart av ett imageproblem, vad gäller att förknippas med ”gamla” lösningar för servervirtualisering. Det innebär att företaget riskerar att ses som en förespråkare av gammal teknik som uppfattas som svårhanterlig, i jämförelse med nyare containerlösningar. Säg det till Per Gustafsson och han börjar rita på whiteboarden så att det glöder om tuschpennan. Här är ett exempel på vad han säger:
– Vi har en lösning för att köra containrar direkt på vår plattform, utan servervirtualisering, som heter Photon OS. Man kan hantera underliggande resurser för både virtuella maskiner och rena containerlösningar med samma verktyg.
Med underliggande resurser avser han till exempel processorkraft, lagringskapacitet och minne på en molnplattform.
Men VMwares traditionella virtualiseringsaffär är icke att förakta. En marknadsandel på 80 procent för servervirtualisering ger en hel del sköna slantar.
Av VMwares verksamhet i dag kommer cirka 19 procent av omsättningen, ungefär 1,2 miljarder dollar av sammanlagt 6,6, från slutanvändarlösningar. Det handlar i grund och botten om att ge användare enkel och säker åtkomst till information var den än finns och vilken enhet som än används. Och det ska förstås ordnas med smidiga administrationsverktyg, inte minst för att hantera identiteter.
Läs också: Amazon tar VMware under vingarna med ny lösning för hybridmoln
Med VMware Identity Manager går det att koppla ihop användarinformation från källor som molntjänster som Salesforce, lagringstjänster som Microsoft Onedrive och resurskataloger som samma företags Active Directory.
– Microsoft har öppnat för sådana som oss att erbjuda den här typen av tjänster, tillägger Per Gustafsson.
Hur ser förhållandet till VMwares största ägare, Dellkoncernen, ut med tanke på att Dell har lösningar som ibland konkurrerar med VMware?
– Det är en väldigt stark partner. Jag tror nog att de vill jobba tillsammans med oss. De har betalat mycket pengar för VMware.
Så Per Gustafsson har en pragmatisk syn på relationen till Dell?
– Det måste jag ha, säger han.