Experter på upphovsrätt som Jan Rosén, Daniel Westman och Ann-Charlotte Söderlund är rörande överens om att både Antipiratbyrån och Bahnhof hade allt att vinna på att ingå en förlikning.
Men motståndarsidan, i det här fallet Piratbyrån, är inte lika nöjd med det inträffade. Tvärtom.

– Det verkar knappast rimligt att Antipiratbyrån får betala infiltratörer att installera hårdvara hos Bahnhof som innehåller upphovsrättsligt skyddad film och musik. Visserligen tycker vi det är att bra att Antipiratbyrån själva bidrar till ökad piratkopiering, men i och med förlikningen får vi aldrig klarhet i huruvida Antipiratbyrån åsidosatt lagen i jakten på fildelare. Och det tycker vi, från Piratbyråns sida, är väldigt tråkigt, säger Tobias Andersson, pressansvarig på Piratbyrån.

Stod inte rätt till
Enligt Piratbyrån pekade Bahnhofs utredning på att något verkligen inte stod rätt till vad gäller Antipiratbyråns agerande.
Tycker du att förlikningen är ett svek av Bahnhof?
– Jag förstår att man vill överleva som företag och att det är en känslig fråga för Bahnhof. Så jag förstår ändå att man ändå går med på en förlikning, säger Tobias Andersson.

Han är däremot kritisk till själva intrångsundersökningen, det vill säga den razzia Antipiratbyrån genomförde tillsammans med Kronofogdemyndigheten och it-konsulten Softronics, den 10 mars.
– Jag tycker verkligen att det är slöseri med skattebetalarnas pengar att skicka dit massa kronofogdar, säger Tobias Andersson.

Du anklagar Antipiratbyrån för att ha åsidosatt gällande lagar i sin jakt på pirater. Men är det inte det ni också gör?
– Ja, men det gör vi för att vi tycker att lagen kring upphovsrätt är dålig, säger Tobias Andersson.

I debatten i SVT-programmet med samma namn sa ni att det krävs bättre betalmodeller kring film och musik. Så det är där skon klämmer?
– Vi är inte nöjda med de betalmodeller som finns i dagsläget, men egentligen tycker vi att kultur ska vara gratis, säger Tobias Andersson.

Hur ska det kunna fungera? Artisterna måste väl få betalt?
– Det går att finansiera på andra sätt. Ta bibliotek. Det är gratis att låna böcker och inte sjutton rasar författarna över det. Dessutom köper många böcker trots att det går att låna på bibliotek. Sedan måste jag väl erkänna att vi inte skulle gråta blod om musikindustrin gick och dog. Däremot anser vi att artisterna ska leva. Vi vill främst få bort alla mellanhänder som skor sig på film och musik, säger Tobias Andersson.