I går stod det klart att Microsofts köp av det sociala mediebolaget Linkedin fått grönt ljus. För en summa av 237,5 miljarder kronor äger it-jätten nu hela det professionella nätverket, inklusive informationen kring de över 400 miljoner användarna.

I ett blogginlägg, dagen till ära publicerad på just Linkedin, beskrev Microsofts vd Satya Nadella planerna för den närmsta tiden. Föga förvånande ser har fördelar för både konsumenter och företagskunder.

Ett av de primära användningsområdena med det sociala nätverket är cv-funktionen, att med enkla medel dela sina yrkeserfarenheter med potentiella arbetsgivare. Till en början för att slippa skickat ut intresseanmälningar med cv och personliga brev i tid och otid, som lustigt nog ofta kommer i ett Word-dokument.

Läs också: Microsofts köp av Linkedin snart i hamn – kan göra världen till en bättre plats, säger Microsoft

För det är två av de funktionerna som nu kommer knytas närmare varandra. Filar en användare på sitt cv i Word kan dennes profil på Linkedin automatiskt uppdateras med samma information. Satya Nadella säger att uppdateringen ska gå via Windows 10 Action center och att användarinformationen från Linkedin också används för Outlook och Office.

Företagskunder kommer också kunna dra fördelar av Linkedins läroplattform Learning, som kommer att ingå i betalversionen av Office 365. Likaså kommer funktionen Lookup som letar upp och samlar in information om kollegor och nya kontakter på plattformen knytas till Office 365. Ytterligare än funktion som blir tillgängliga för de företag som prenumerera på Dynamics 365 är Linkedins Sales Navigation, som ett stöd för försäljning via sociala medier.

Planer finns också på att öppna en slags nyhetsdesk för affärsnyheter inom ramarna för bolagets innehållstjänster och MSN.com. Vilket skulle kunna tyda på att Microsoft satsar på mer redaktionellt innehåll under sitt eget varumärke. Eller för att tala klarspråk, mer sponsrat innehåll och annonser på Microsofts plattformar.

Läs också: Självkritiska it-jättar: vi behöver ta ansvar för teknikutvecklingens konsekvenser

Information är förstås anledningen till att Microsoft köpte Linkedin, att ytterligare bygga ut det lager av kunddata de redan sitter på. Men också för att i förlängningen kunna analysera den informationen, trender och mönster för att erbjuda data till betalande Office 365-prenumeranter. Vilket kanske i slutänden är det som gör köpet värt pengarna.