Som vi tidigare har skrivit finns det en hel del internt missnöje med det nya Evry som koncernchef Björn Ivroth började bygga för ungefär ett och ett halvt år sedan. Bland annat har ett stort gäng från det tidigare Systeam hoppat av och startat ett nytt bolag, som heter Dizparc.

Och även den här gången är det folk från det gamla Systeam som har valt att lämna Evry. Den främsta orsaken är, enligt Computer Swedens källor, ett missnöje med att den tidigare så viktiga marknaden för små och medelstora företag får betydligt mindre fokus hos det nya Evry.

De senaste tunga avhoppen har skett från affärssystemsverksamheterna i Jönköping och Anderstorp. Bland de som nu lämnar Evry finns Per Bråkenhielm, tidigare regionchef för Systeam, Niklas Danielsson, som ansvarat för verksamheten i Jönköping samt Stefan Rydholm och Henrik Andersson, som haft nyckelroller på kontoret i Anderstorp.

Affärssystemsverksamheten har dock fått in en ny rutinerad chef, i Joakim Hugosson, som länge ledde affärssystemsjätten IFS konsultstyrka. Han beskrivs av personalen som en skicklig och erfaren ledare, men det framhävs också att han saknar erfarenhet av att jobba lokalt mot små och medelstora bolag.

Men det är inte bara chefsavhoppen som oroar. Det som just nu uppges vara den stora snackisen är uppgifter som har läckt ut, som säger att Evry ska sälja sin regionala driftverksamhet för små och mellanstora företag till it-jätten IBM.

Budskapet vid den förra stora omvälvningen var tydligt: den regionala driften skulle inte säljas. Men nu verkar det alltså finnas farhågor kring att det löftet är på väg att brytas.

Koncernchef Björn Ivroth dementerar dock uppgifterna om att driften ska säljas till IBM å det bestämdaste.

– Det är faktamässigt fel. Det är många som sprider elakartade rykten. Vi ska inte sälja någonting. Vi behöver vår personal rumt om i landet. Vi är synliga nära våra kunder och vår personal gör ett jättebra jobb, säger han.

Så uppgifterna om att ni ska sälja till IBM är tagna ur luften?

– Det stämmer inte. Vi ska inte sälja någonting till IBM. Det är vår businesspartner. IBM avvecklar ju den typen av verksamhet, så det skulle snarare vara vi som köpte av IBM. Den verksamheten passar bättre där vi är.

Björn Ivroth konstaterar också att han är medveten om att det har skett en del nya avhopp, men han verkar inte alltför upprörd över detta, utan vidhåller att de lokala verksamheterna och de medelstora företagen fortfarande utgör en viktig marknad. Detsamma gäller affärssystemsverksamheten. 

– Det är ingenting jag ligger sömnlös över. Det är alltid så att man har naturliga avgångar. Några har slutat. Det är alltid så att det finns folk som vill göra något annan någon gång. Den regionala verksamheten är något vi satsar på. Och vi har precis köpt ett norskt företag, IT-Nor, som jobbar med ERP. De är cirka 200 man, säger han.

Läs också: Evry tar hem Stockholms mångmiljardaffär – Volvo IT åker ut

Så du är inte orolig?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Vi gör vårt bästa år någonsin. Det finns visserligen mycket kvar att göra, men det här är det bästa året i företagets historia. Vi är stolta över det vi åstadkommit som team och det involverar alla i Sverige.

Och koncernchefen ställer sig frågande till bilden av att missnöjet bland de anställda skulle vara stort.

– Tittar man på vår employer engagement, där vi tittar på hur folk trivs, så går den uppåt varje kvartal. Sedan finns det så klart de som tycker att det var bättre förr. Vi upplever att folk tycker att vi är ett spännande bolag och det ger avtryck nu i form av nya affärer, säger Björn Ivroth.