Notan för Note 7: 150 miljarder kronor
Kanske var det hetsen att skapa en riktigt tunn mobil som låg bakom jättefiaskot med Samsungmobilen Galaxy Note 7. I början av hösten, bara några veckor efter lanseringen, kom rapporter om exploderande mobiler och Samsung stoppade tillfälligt försäljningen. Men problemen eskalerade och det slutade med en fullskalig återkallning av alla Note 7-mobiler. Efter det började även ersättningsmodellerna att fatta eld och produktionen stoppades helt. Enligt uppgifter kostar fiaskot nära 150 miljarder kronor i uteblivna intäkter och lämnar efter sig ett skadat varumärke. Allt för att telefonen troligen var så tunn att batteriet helt enkelt inte hade plats att svälla vilket kan ha lett till punktering och läckage av brandfarliga vätskor.

Tog åtta års arbete och blev en miljard för dyrt
Nja, det kanske är orättvist att säga att Försvarets stora SAP-projekt, Prio, gått snett just i år. Misstagen gjordes tidigare i processen. Bland annat kördes det hela i en projektorganisation men efter att ha tagit del av erfarenheter i Norge och Danmark lades det över i linjeorganisationen. Efter åtta års arbete gick projektet till sist i mål i år.

pirate bay

Kanye Wests korståg mot Pirate Bay blev ett magplask
Det gäller att ha tungan rätt i mun när man sysslar med sociala medier. Den erfarenheten blev dyrköpt för Kanye West. Han blev rasande när hans album The Life of Pablo hamnade i topp som mest piratkopierat album på The Pirate Bay och kopplade in jurister. Men när han lade upp en bild på sin dator på Twitter för att visa vilken musik han lyssnade på glömde han att flikarna i webbläsaren syntes och där låg The Pirate Bay och en piratversion av mjukvarusynten Xfer Serum. Hoppsan...

Läs också: Spelbossen på en egen nivå i löneligan – så mycket tjänade 200 it-profiler

E-legget laggade vidare
I år var året då e-legitimationen till sist skulle gå i mål efter sju sorger och åtta bedrövelser. I juli skulle den kommit på plats men varken leverantörer eller myndigheter anslöt sig och i maj satte regeringen ner foten och E-legitimationsmyndigheten fick börja om med en ny förstudie. Nu försöker man komma vidare genom att erbjuda fler valmöjligheter när det gäller ersättningsmodeller och större frihet när det gäller det tekniska ramverket. Men fortfarande är e-legitimationen inte på plats – åtta år efter att arbetet påbörjades och fyra år efter den första deadlinen.

Swish för företag swishade förbi och försvann
I februari lanserades tjänsten Swish för företag som en utmanare till Klarna och Paypal. Men det dröjde inte länge förrän tjänsten stötte på problem. Redan i juni insåg man att det var något fel i implementeringen och att delar av tjänsten behövde byggas om. I slutet av sommaren skulle den vara igång var beskedet. Men uppenbarligen var problemet större än så. Först nu testas tjänsten igen och efter jul – ett halvår efter att den drogs in – ska den vara på banan igen.

biltjuv

Snopen biltjuv låstes in i BMW
Troligen var han rätt nöjd när han somnade in i den BMW som han stulit. Men det visade sig vara ett misstag. I stället för en lyckad stöld blev det till ett åtal för bilstöld och narkotikainnehav. För medan biltjuven sov lyckades polisen spåra bilen och låsa dörrarna på distans. Det blev ett bistert uppvaknande för biltjuven som helt enkelt fick vänta in polisen för att komma ut.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning