Black Friday-handeln i Sverige slog i år alla rekord, sett till omsättning och intresse. Enligt Expressen så berättar Klarna att antalet förmedlade elektronikköp ökade med 240 procent jämfört med förra året. Leksaker ökar med 157 procent, och mat och dryck med 263 procent. Men, som M3 rapporterat, var det många e-handlare som inte klarade trycket. Flera stora sajter hade problem och var periodvis inte möjliga att handla ifrån. Då flera konkurrerade med samma eller liknande erbjudanden så är det troligt att många köpare istället vände sig till en konkurrerent.

Läs också: Sex måsten för att lyckas med den digitala transformationen

För e-handlare handlar det om att vara beredda på en större anstormning under shoppingintensiva perioder. Nu går julhandeln, som också den spås slå rekord, in i sin mest intensiva period. Den som driver en sajt som normalt sett har 20 000 besökare per dag kan räkna med att få kanske 100 000 besökare. En sådan anstormning riskerar att utsätta exempelvis betal- och ordersystem för stora påfrestningar, och i värsta fall driftstörningar. Inte många dagar efter att julhandeln är över så planerar dessutom många inför mellandagsrean, även det en intensiv period, där många driftansvariga dessutom har semester.

Det är dessutom nödvändigt att ha systemet igång 24/7/365. Den som säljer varor online kan förvänta sig besökare dygnet runt, och dessa utgår från att butiken ska vara tillgänglig. Om din butik inte är tillgänglig så kan vi inte räkna med att kunden snällt väntar eller provar dagen efter, utan den kommer istället vänta sig någon annanstans.

Det här är en artikel från Expert Network
Om ett avbrott sker är det viktigt att ha rutinerna och tekniken på plats, så att webbutiken eller stödsystemet snabbt är igång igen – mer än en kvart ska det inte behöva ta. En del ser det som ett nödvändigt ont, eller som något som aldrig kan löna sig. Jag tycker det är fel sätt att se på saken. Att ha rutiner för backup handlar om att säkra tillgängligheten, något som är en konkurrensfördel. Att man inte drabbats av avbrott hittills är heller ingen garanti för att det inte kommer ske i framtiden. Om det inte går att återställa systemen inom några minuter så bör man se över sina system och sina processer.

Här är fyra saker som det alltid är viktigt att tänka på:

  1. Gör regelbunden backup på din information. Var femtonde minut brukar vara lagom, men kan behöva ske oftare beroende på verksamhetens art.
  2. Testa, testa, testa. Det finns en mängd lösningar på marknaden som lovar guld och gröna skogar, men utan tydliga och klara rutiner för hur återställning kan ske kommer dessa lösningar inte räcka till.
  3. Gör testerna i en produktionsliknande testmiljö. Är nätverket i det närmaste obelastat på kvällarna? I så fall är det sannolikt inte en bra tidpunkt för att testa.
  4. Full transparens. Backupen ska kunna övervakas och eventuella avbrott eller fel ska omedelbart notifieras genom exempelvis ett sms till systemansvarig eller motsvarande.

Fakta

Befattning: Nordisk chef
Företag: Nutanix
Linkedin: Peter Källviks
Twitter: @P_Kallv
E-post: peter.kallviks@nutanix.com​​​​​​​
Expertområden: Molnet, tillgänglighet, storage och infrastruktur.
Bakgrund: 25-års erfarenhet av arbete med lagring, tillgänglighet och backuplösningar. Har innehaft ledande befattningar på bland annat Oracle, Netapp, EMC och Veeam.