EA:s globala chef Patrick Söderlund brukar trona i toppen på den årliga kartläggningen vi gör av inkomsterna hos den svenska it-branschens toppnamn. I år är det dock utklassning, där spelbolagsbossen spelar i en helt egen division.
Med närmare 277 miljoner kronor som taxerad förvärvsinkomst är han 238 miljoner före tvåan på listan, Spotifys Daniel Ek, som i sin tur gör ett rejält skutt från fjolårets 65:e plats.
Med den inkomsten, som motsvarar drygt 30 miljoner dollar, är EA-chefen uppe och härjar bland de stora namnen även globalt sett. Han är visserligen efter namn som Microsofts Satya Nadella, som drog in 84,3 miljoner dollar under fjolåret, samt Oracles Larry Ellison (67,3 miljoner dollar) och Salesforces Marc Benioff (39,9 miljoner dollar). Men det är betydligt mer än exempelvis HP-drottningen Meg Whitman (19.6 miljoner dollar) och Apples Tim Cook (10,3 miljoner dollar).

Exakt vad som ligger bakom jättelyftet vill bolaget inte kommentera, men man kan utan vidare dra slutsatsen att det beror på att det går bra för speljätten. Bolaget delger följande information om hur EA:s ersättningsmodell fungerar:
”På Electronic Arts kan ersättningen bestå av lön, bonus och aktieprogram, vilket inte är ovanligt i amerikanska bolag. Aktieprogrammet består av så kallade restricted stock units. När de förlänas i kombination med både en stark aktiekursutveckling för bolaget och en stark dollarutveckling påverkar det ersättningsnivån”, konstaterar man i ett uttalande.
Läs också: Här är it-profilerna som toppade listan förra året
Även Dice tidigare vd Karl-Magnus Troedsson, numera på Raw Fury Games, har fått ta del av de glada dagarna, och kliver in på listans femteplats. Dessförinnan är det dubbelt Ericsson, med en avgående och en tillträdande vd. Den senares lön är givetvis baserad på de tidigare uppdragen som vd på Investor och Patricia Industries.
Som vanligt har vi även några med inkomsten noll kronor på listan. I år utgörs den duon av Mojangs vd Carl Manneh och Acers Emeachef Marco Andresen.
Siffrorna i listan avser taxerad förvärvsinkomst för 2015. Uppgifterna är hämtade från Skatteverket.