För drygt fem år sedan var det lagringsmarknaden som gick som tåget med tillväxttal som aldrig verkade avta. I dag har den tillväxten stagnerat, men istället kan man notera en gryende tillväxtboom på marknaden för backupmjukvara.

En rapport från analysföretaget IDC visar att marknaden som kallas PBBA, puropose-built backup appliance, fortsätter visa stabil tillväxt varje år. 2015 omsatte marknaden 3,3 miljarder dollar. 2020 beräknas den ha vuxit till 4,1 miljarder dollar, och trenden är tydlig. Medan hårdvaran blir både kraftfullare och billigare så fortsätter mjukvaran att växa stadigt intäktsmässigt. I fjol stod mjukvaran för 35 procent av lagringsföretagens totala intäkter. Om fem år beräknar IDC att mjukvarans del av den totala kakan utgörs av nästan hälften, 45 procent.

Läs också: Veeam blir Peter Källviks fjärde etableringsresa – ”ett bolag som är väldigt aggressivt”

Och att det är på mjukvarusidan som tillväxten sker har så klart noterats av många av branschens tidigare lagringsprofiler, som nu har valt att gå till backupmarknaden, som skulle kunna beskrivas som en kusin till deras tidigare spelplan. Bolag som exempelvis Commvault, Veeam och Veritas har samtliga plockat in sina lokala chefer från lagringsvärlden.

Gustaf Wiklund, som i höstas tog över som Nordenchef på Commvault, har ett förflutet på lagringsjätten EMC, som förvisso också är en av de viktigare spelarna på backup-marknaden. Han säger så här om vad som lockade med backupvärlden och Commvault.

1
Gustaf Wiklund, Nordenchef på Commvault.

– För min del var det utifrån vart marknaden är på väg. Företagen ser över sin it lite annorlunda nu. Tidigare har backup mer varit ett nödvändigt ont, men nu när man flyttar sin it ut i molnet är det en annan sak. När man samtidigt måste fokusera på kärnverksamheten behöver man värna om sin it på ett helt annat sätt. I princip alla it-chefer tittar nu på att någonting borde vara ute i molnet och om bolagen vill kunna göra något vettigt av sin information kan vi göra det mer modernt och lättare att hitta. Har man riktigt bra koll på sin data kan använda det i nya typer av affärer, säger han.

Och det är just molnets intåg som driver på, och Gustaf Wiklund säger att han kan se tydliga paralleller mellan hur de båda marknaderna tar fart.

– Lagringsmarknaden för fem år sedan handlade om att ge kunderna olika möjligheter. Det är ungefär där man är idag i molndiskussionen när man ska få kunderna att välja plattform. Men med flytten till molnet måste man också hjälpa kunderna att flytta datan under kontrollerade former. Det var en av de saker som lockade mig. Dessutom tillkommer det även en hel del nya regler och förordningar nu som ger både möjligheter och problem.

Läs också: Amazon tokdumpar lagringspriser – nu blir det nytt priskrig i molnet

De främsta aktörerna på den svenska backupscenen är utöver Commvault även Veritas, Veeam, IBM, och EMC. Gustaf Wiklund säger att det är en svår marknad att mäta, men att Commvault med sina 25 personer i Norden är en liten uppstickare är inget han hymlar med.

– Marknaden är svår att definiera, det beror på hur man mäter. Det jag vet är att vi inte är störst, hur man än mäter, men vi tycker att vi borde kunna bli mycket större. Vi agerar gärna som en underdog och vi tycker att vi har en enormt komplett produkt. Vi behöver bara få ut budskapet om det.

En annan lagringsprofil som hoppat över till backupvärlden är Veeams nordiska säljchef Peter Källviks, som närmast, via Oracle, kom från Netapp, men som även var med när EMC:s resa tog fart.

Och nu tar det alltså fart igen. Han hänvisar till IDC-siffror som visar att Veeam vuxit med 39,4 procent mellan första halvåret 2015 till samma period i år. Detta medan rivalerna ligger på mellan 5 och 10 procents tillväxt under samma period.

Peter Källviks.
Peter Källviks

– Tillväxten vi ser på Veeam är liknande de som jag var med om på både EMC och Netapp. När jag började på EMC fanns inget EMC-system installerat och vi gick från noll till dominans i Norden på ungefär fyra år, resten är historia. På Netapp växte vi också enormt mycket under min period där. Siffrorna från IDC visar på samma trend med Veeam, och det gillar jag, säger han om vad som lockar med backup-marknaden.

– Den här marknaden växer och känns väldigt het. Och vi får dessutom fler och fler tjänster, det är inte bara backup och recovery vi levererar längre.

Att gå från lagring till backup är ett ganska naturligt steg, och det är nog ingen slump att den nya marknaden lockar till sig lagringsrävarna.

Läs också: Lämnade lagringsjätten – EMC-profilen börjar om i pytteliten skala

– De här branscherna är väldigt nära varandra. Allt handlar om information och data och alla våra bolag har en hyfsad integrering mot någon form av lagringsenhet, säger Peter Källviks och poängterar att backupbolagen har en fot både i molnet och i den gamla världen.

– Vi kan leverera både för molnet och on premise. Vi har till exempel en Office 365-funktion som är väldigt populär, vilket ger användarna möjlighet att göra backup och säkra sin Office365-mejl till on premise. Men vi försöker utnyttja det faktum att allt mer går mot molnet. Alla behöver skydd och om något händer behöver man vara tillbaka så snabbt som möjligt.