När Satya Nadella gjorde sin första presskonferens i rollen som Microsoft-vd 2014 så la han fram sin vision för företaget om att mobilt och molnet skulle gå först.

När det gäller molnet har Microsoft en bred portfölj av produkter som inkluderar marknadsledande programvaror som tjänst, och frontas av Office 365. På infrastruktursidan har Microsoft Azure, ett publikt moln, som har utvecklats till en av de mer framstående molnplattformarna på marknaden, och som anses vara huvudkonkurrenten till ledaren Amazon Web Services.

Chef över Azure är Jason Zander, och han basar därmed över de tusentals utvecklare som arbetar med infrastruktur- och plattformstjänsterna, och han ansvarar för de globala datacenter och kundsupporten. I en intervju med IDG News ger han sin syn på Microsofts position i molnet och på den hårda kampen mot framför allt Amazon i framtiden.

Läs också: Kinesiska jätten Alibaba tar upp molnkampen med Amazon och Google i Europa

Amazon skapade den publika infrastruktur-som-tjänst-marknaden i mitten av 2000-talet och under många år sågs de som den enda riktiga leverantören? Många analytiker anser fortfarande att de har ett flerårigt försprång när det gäller funktioner och storlek jämfört med konkurrenter som Microsoft, Google och IBM. Har deras försprång gjort det mer komplicerat för Microsoft att konkurrera?

– Vi har varit en enterprise-spelare i 20 år nu. Vi är ett företag som varit väldigt involverade i datacenter och mjukvara som används för att köra datacenter. Vi är också ett företag som erbjuder teknik på flera nivåer. Om du tänker på det så har vi ju inte bara infrastrukturkomponenterna utan vi har också länge varit ledande inom plattform-som-tjänst upp till mjukvara-som-tjänst med Office 365 och Dynamics 365.

Du talar om olika lager, bland annat infrastruktur, programvara och plattformstjänster. Hur mycket driver Microsofts företagsapplikationer som Office och Office 365 försäljningen av Azure?

– Att vi har Office 365 där och är pionjärer inom det området möjliggör verkligen synergier. Ett bra exempel på detta är att när du använder Office 365, så använder du också Azure Active Directory för att spåra alla användar-ID. Det har också visat sig att Azure Active Directory är ett bra sätt att integrera de övriga företagsapplikationerna. När jag väl börjat med det blir det enklare och enklare att ta några av mina nya verksamhetsarbeten och så har jag en övergripande lösning.

Kan du säga något om hur stor Azures infrastrukturaffär är? Microsoft bryter ut omsättningen för ”Intelligent Cloud”, men det inkluderar väl också on-premise-mjukvara? Varför bryter inte Microsoft ut molninfrastrukturens omsättning?

– Omsättningen för Azure växte med 116 procent senaste kvartalet, vilket är en uppgång med 121 procent jämfört med förra året. Om du tänker på Microsofts moln – som inkluderar infrastruktur, plattform som tjänst och programvaror som tjänst som Office 365, Azure och Dynamics – så växer de områdena superhälsosamt. Ur ett bokföringsperspektiv har vi inte brutit ut den specifika omsättningen för infrastruktur som tjänst – och jag får hänvisa till affärs- och finansfolket varför det är så.

Hur skulle du klassificera de vanligaste arbetsprocesserna som körs i Azure nu. Är majoriteten fortfarande test och utveckling?

– Jag skulle säga att i det publika molnet generellt så börjar resan ofta med en programvara som tjänst inom Office 365. När du sedan ger dig in i Azure är det vanligt att starta med dina webbplatser. Devtest är också stort. Det görs också en hel del arbete runt hybrida scenarier, det kan börja med enkla saker som backup och katastrofåterställning. Vad vi ser nu på de mogna marknaderna är att allt fler tittar på sina mer verksamhetskritiska delar.

Läs också: Amazon tokdumpar lagringspriser – nu blir det nytt priskrig i molnet

Hybrida moln har varit ett stort fokusområde för Microsoft. Varför har det varit en så viktig del av strategin?

– En del beror på vår erfarenhet över de senaste decennierna av att verka inom enterprise-marknaden. Vi kommer fortsätta ha ett hybridlandskap under en överskådlig framtid. Det är helt klart så att mycket rör sig mot det publika molnet. Men det finns andra scenarier. Föreställ dig fabriksgolvet: Om någon kapar kabeln mellan dig och ditt moln och du förlorar 15 000 dollar per sekund om din produktion ligger nere. Så kan du inte ha det. Hybriden är en förstklassig del av lösningen som du behöver, så vi har investerat i den från dag ett.