Bredare än bara bottar
Chattbottar och virtuella assistenter har tagit fart på allvar i år. Facebook utvecklar sin meddelandetjänst Messenger, Google kör med Google Assistant. Apple har Siri, Amazon kör med Echo, Microsoft har Cortana... Alla olika typer av virtuella assistenter som ska hjälpa oss att utföra olika bestyr. Än så länge talas det mest om att kunna beställa taxi och boka resor och hotell.
Fast det är egentligen inte tjänsterna som är avgörande – alla vet att det bara är småpotatis mot vad vi kan vänta oss framöver. Grejen just med bottarna är att det är AI:s ansikte utåt och ett samtalsgränssnitt. Nu behöver vi inte lära oss datorernas språk utan de lär sig vårt språk i stället.
Läs också: Fem saker som artificiell intelligens redan gör bättre än människor
Bottarna är den del av AI som vi börjar se i dag, men det händer mycket annat som ännu inte är lika uppenbart. Och det händer inte bara i it-företagen.
Volkswagens cio Martin Hoffman beskrev nyligen hur företaget utvecklar en lösning som de kallar autonomous engineering och som ska finnas på plats 2025.
– Datorn tar en existerande produkt, och börjar ändra den. Den ändrar den miljontals gånger, för att hitta den optimala förbättringen. Ändringen skickas direkt till fabriken där robotarna på produktionslinjen börjar bygga den förbättrade produkten, säger han.
Och det är inte bara produktionslinjen som förändras utan hela företaget – Alla rutinuppgifter och allt som följer bestämda regler tar bottarna hand om.
Som en del av att både it-företag och traditionella företag rustar för artificiell intelligens köps attraktiva AI-startups också flitigt upp. Enligt analysföretaget CB Insights har över 140 startups som sysslar med AI köpts upp sedan 2011 och runt 40 av dem i år.
Flitigaste köparen är Google med Intel och Apple på delad andra plats och Twitter på den tredje.
Under året har också företag som Salesforce köpt in två AI-startups. Samsung köpte nyligen Viv, som utvecklats av samma personer som tagit fram Apples Siri.
Läs också: Googles molnchef: AI inte smartare än människan under min livstid
Även Uber köpte nyligen en AI-startup som ska stötta företagets satsning på självkörande bilar.
Ingen vill missa tåget
Så varför händer det så mycket just nu? Ett starkt skäl är rädslan för att bli på efterkälken. Det har ingen råd med.
Många företag, exempelvis Microsoft, har varit med om den dyrköpta erfarenheten att ha varit steget efter när den mobila revolutionen kom.
David Schubmehl, analytiker på IDC, tror att AI-funktioner inom några år finns i all mjukvara från Microsoft men han pekar också på att det handlar just om att göra det som andra gör.
– För fyra år sedan var det bara IBM som höll på med AI. Sen började Google tala om att bädda in AI i allt. Sen kom Salesforce med sin lansering av Einstein och Oracle pratade om adaptiv intelligens. Det är därför som Microsoft har etablerat sin nya avdelning – men jag tror man ser AI som det håll som datorvärlden rör sig, säger han till vår systersajt CIO.
Det här är knappast något som Microsoft är ensamt om – alla vill röra sig i samma riktning, alla bedömer att det är dit utvecklingen går och ingen vet vad den kommer att utmynna i.
Kompetenskris kräver maskiner
Digitaliseringen vi är inne i drivs av data. Det är genom att analysera data som vi förändrar processer och förändrar affärsmodeller. Men dataanalytiker växer inte på träd och en hel del av analysen måste automatiseras. Då krävs maskininläring och AI.
– Kompetensbristen kommer inte att lösas av enbart människor utan i kombination med maskiner. Det är också mycket mer kraftfullt, säger Gartneranalytikern Chris Howard.
Det behövs alltså hjälp från ny teknik för att utnyttja potentialen av den nya tekniken.
Om tre till fem år kommer fem procent av alla dataanalysinteraktioner att levereras av artificiell intelligens, enligt Gartner.
Alla vill få med sig utvecklarna
Frågan är vilka som i sin tur ska utveckla AI och maskininlärningen för även där råder brist på kompetens. Facebook försöker just nu lösa det med en kampanj för att få utvecklare att stoppa in AI som "ett nytt verktyg i sitt verktygsbälte", skriver Business Insider.
För alla bolag som vill kunna hävda sig handlar det också om att ladda med all den teknik som kan locka utvecklare. Inte bara i dag – utan också i morgon. Då är AI en avgörande pusselbit.
Ett sätt att få utvecklarnas intresse är att öppna upp AI-utvecklingen och under året har vi också sett projekt som exempelvis Elon Musks OpenAI och Googles lansering av den öppna utvecklingsplattform Google AI.