I USA talar man om ”disruptive technologies”. Det är svårt att översätta rakt av, men handlar om tekniker som vänder upp och ner på olika marknader som vi känner dem – såsom digitaliseringen gjort med skivindustrin, till exempel.

Vilka blir de hetaste och viktigaste tekniktrenderna 2017? Vi har dykt ner och botaniserat i de förutsägelser och prognoser som gjorts bland analys- och undersökningsföretag som Gartner, Forrester och GP Bullhound och hittat tio tekniktrender som kommer att dominera agendan nästa år.

Artificiell intelligens.

2016 såg vi investeringar på rekordnivåer inom AI – det är helt klart att tekniken är här för att stanna. AI är med på precis alla listor över de hetaste teknikerna 2017. Utvecklingen påskyndas av den enorma mängd data som företag och myndigheter sitter på, och som det gäller att göra något av. Företag måste kunna utnyttja mer komplexa system, göra ännu mer avancerade analyser och använda maskininlärningsteknik i större skala. Det bäddar för att investeringarna inom AI fortsätter uppåt.

Läs också: IBM: Watson räddade livet på en cancersjuk kvinna

Virtuell och förstärkt verklighet. Tekniker som handlar om att förbättra och förstärka både användarupplevelser och produkter. Hårdvaran finns på plats i form av headset som Hololens, Oculus Rift och HTC Vive.

Förarlösa bilar.

Ett område som det satsas stort i – och under kommande året kommer enorma investeringar att göras. Då bilarna blir mer uppkopplade så öppnas marknaden upp för teknikspelare som Google, Baidu, Apple och Uber. Traditionella fordonsindustrin satsar från sin front – och 2017 blir ett mycket spännande år ur detta förarlösa perspektiv.

Fintech.

En mängd startups har sköljt fram inom finansiell teknologi. Hur kommer de etablerade spelarna att stå sig mot alla nya företag och produkter? GP Bullhound skriver i sina förutsägelser för 2017 att det här året då vi borde se de traditionella finansinstitutionerna slå tillbaka och försöka uppgradera sig själva för att hejda nya utmanare. Bli inte heller förvånade om vi får se en rad förvärv där etablerade storbanker köper upp både kompetens och teknik.

Internet of things…

Det här området har varit med på listor som denna tidigare – men det finns ingen anledning att plocka bort det. Allt fler företag ser fördelarna med IoT, hur det kan förbättra kundupplevelser och driva försäljning. Det ska dock sägas att IoT fortfarande är spretigt med olika mjukvaror, standarder och protokoll. Komplexiteten kommer knappast bli mindre – en utmaning för företagen under 2017.

… Säkerhetslösningar som anpassar sig.

Går hand i hand med IoT. IoT kan nämligen bli en riktigt mardröm när det handlar om säkerheten för på företag. Företag måste börja skydda sina uppkopplade prylar, och analysföretaget Gartner vill se en säkerhetsarkitektur som anpassar sig efter nya sårbarheter.

System för att kunna prata med din pc.

Fejden mellan Apples Siri, Amazons Alexa, Googles assistent och Microsofts Cortana, när det gäller röstaktiverade assistenter blir mer och mer intressant de kommande åren. Användare kommer att kunna skrika ut Cortana-kommandon till Windows 10-pc på längre håll, tack vare en taligenkänningsteknik som Microsoft arbetar på tillsammans med Intel. Hittills har Cortana fungerat bäst om man är nära pc:n.

Läs också: Microsofts nya chattbot håller sig undan politiken för att inte trampa i klaveret

Molnet.

Också ett sådant område som varit med ett tag, men som inte går att tänka bort i ett sammanhang där man listar de hetaste tekniktrenderna. Marknaden för molntjänster växer fort – och nu handlar det heller inte bara om ett komplement till den traditionella infrastrukturen. Nu kan allt från de kritiska affärssystemen till mobilappen köras i molnet.
Hand i hand med den här utvecklingen går programvara som tjänst.

Blockkedjan och dess öppna loggbok.

Hyllad teknik som är mest känd för att driva kryptovalutan Bitcoin, men som har potential inom en mängd användningsområden – inte bara inom finanssektorn.

Intelligenta appar.

Som vi skriver ovan är artificiell intelligens en av de absolut hetaste tekniktrenderna inför det nya året, egentligen oavsett vem du frågar. En del tekniktrender följer av detta. Till exempel intelligenta appar – något som enligt Gartner kan innebära allt från röstassistenter som Siri, Cortana och Alexa till robotstyrda kundtjänster och intelligenta kundvårdssystem.