Nu är det klart vem som blir vd på de svenska kontoren där tidigare Dell och EMC nu jobbar tillsammans. Att kampen stått mellan EMC:s förra Sverigechef Mats Oretorp och Dells vd Stefan Alariksson är tämligen givet. Och på frågan vem som drog det längsta strået i kampen kanske man kan säga att svaret blev båda två.

Dell kanske inte helt oväntat har valt att satsa på Dell, det vill säga det blir Stefan Alariksson som blir Sverige-vd för Dell EMC. I övrigt filas det för fullt på den nya organisationen på bolagets två kontor i Solna. Planen är att alla roller ska finnas på plats från och med 1 februari, då Dells brutna räkenskapsår börjar.

– Precis som tidigare kommer vi att fokusera på att få ihop de två delarna som finns i bolaget. Vi vill säkerställa att vi är relevanta för kunderna och att de förstår alla komponenter som det finns att jobba med, säger Stefan Alariksson.

Läs också: Svenska Dell och EMC firar efter megaaffären: "Alla vill jobba med oss"

En viktig del för den nya vd:n blir så klart att fortsätta arbetet med att få ihop de två ganska olika världar de båda bolagen utgör. En del i det arbetet är att flytta ihop rent fysiskt. Tanken är att sammanslagningen kommer att ske i det nuvarande Dellkontoret.

– Vi behåller de kontor vi har i Sverige. I Stockholm har vi sparkat igång vårt projekt om att flytta ihop. Målsättningen är naturligtvis att sitta på samma ställe. Redan idag sitter stora delar av teamet tillsammans och jobbar, säger den nya Dell EMC-vd:n.

– Det finns mycket kvar att göra. Vi tittar på många olika alternativ, men huvudspåret är att sitta i de lokaler som Dell har idag i Solna.

Han räknar med att en flytt kan vara klar fram emot maj-juni.

Hur många blir ni då?
– Totalt sett blir vi cirka 400 i Sverige. Drygt hälften av dem sitter här i Stockholm och resten på vårt kontor i Göteborg och vårt kontor som jobbar mot södra Sverige från Köpenhamn.

Hur många kommer att försvinna på vägen, det vill säga hur många dubbla roller uppstår?
– Det är alltid så att det finns ett naturligt tillfälle att överväga sin karriär när roller förändras. Från vår sida har vi ännu inte sett någon hög personalomsättning, och vi räknar med att fortsätta rekrytera.

Läs också: Spelbossen på en egen nivå i löneligan – så mycket tjänade 200 it-profiler

Den nya organisationen kommer som sagt att vara helt på banan från 1 februari. Men redan nu är det klart att verksamheten kommer att utgöras av fem affärsområden: stora kunder, mellanstora kunder, offentlig sektor, kanalorganisationen samt konsument och småföretag. Vem som kommer att leda respektive affärsområde är dock inte klart än.

Och för Mats Oretorp blir det alltså inte en återgång till den roll som Sverige-vd på Dell, som han redan har provat på under drygt fem år. Men han är troligen ganska nöjd ändå.

Hans nya uppdrag är utifrån vad Computer Sweden erfar en Europaroll, där han kommer att ansvara för en säljorganisation som jobbar mot affärsområdet Enterprise, det vill säga de största kunderna i regionen Västeuropa, en region som innefattar alla länder i den regionen utom de tre stora, det vill säga Storbritannien, Frankrike och Tyskland.