Affecto nästa för Readsoft-vd:n

Charlotte Darth blir ny Sverige-vd på den finska beslutsstödskonsulten Affecto.

– Det känns jättebra. Det händer ju massor inom området business intelligence och dataanalys. Det är en del av it-branschen som är på stark frammarsch och Affecto verkar i hjärtat av den spännande utvecklingen, säger hon om sitt nya uppdrag.

Hon har tidigare varit Sverige- och Finlands-vd för på det svenska mjukvarubolaget Readsoft, som köptes av amerikanska Lexmark 2014.

– En spännande resa där vi integrerade det svenska Readsoft med det amerikanska Lexmark. Man lär sig mycket av den här typen av processer. Efter dryga året hade vi integrerat verksamheterna och jag kände att det var dags för mig att hitta på något nytt, säger Charlotte Darth, som under det senaste året drivit egen verksamhet.

Läs också: De ”elaka ryktena” stämde – IBM tar över drift från Evry

– Under 2016 har jobbat med några olika projekt. Bland annat har jag hjälpt företag med etablering av kunddrivna affärsprocesser och jag har även arbetat som mentor till entreprenörer och chefer inom redan etablerad verksamhet. Sedan hörde Affecto av sig och nu ser jag jättemycket fram emot januari och att få sätta igång.

Vad lockar med det nya jobbet?
– Man kommer att höra mycket om Affecto i Sverige framöver. Tillväxt är det som gäller. Vi har behov av att rekrytera i hela landet. Vi kommer också att under året etablera intraprenörer inom områden där vi snabbt behöver stärka vår kapacitet. Bland annat inom Cloud Analytics, där Affecto förvärvade bolaget Bigdatapump i Finland i veckan. Vi ska ta det till Sverige så snart det går. En annan intraprenör, Weave, är en spinoff från det finska dotterbolaget i Affecto. Detta är ett team av utvecklare och designers som är helt fokuserade på service design och digitala tjänster.

Basefarm tar ny koncernchef från HCL

Norska Basefarm byter till en svensk koncernchef. Fredrik Ohlsen ansluter till driftbolaget från en tjänst som Nordenchef för Hi-tech & Manufacturing på indiska konsultjätten HCL. Han har dessförinnan varit sju år i ledande positioner på IBM samt Europachef på det numera HP-ägda bolaget Mphasis.

– Basefarm har ett fantastiskt team som är oerhört engagerade i sina kunder vilket också blivit bekräftat av en toppranking som nummer ett i kategorin Service Delivery i Whitelanes senaste undersökning. Branschen för drift av digitala tjänster är i sin helhet i en spännande utveckling där efterfrågan på molntjänster växer och inte minst säkerhetsfrågorna är i fokus, säger han om sitt nya uppdrag.

Fredrik Ohlsen
Fredrik Ohlsen.

Under våren meddelade Basefarms grundare, Grethe Viksaas, att hon ska lämna koncernchefsrollen. Istället tar hon det klassiska klivet till rollen som styrelseordförande. Successionen på Basefarmtronen kommer att ske den 1 februari.

– Det har varit oerhört viktigt att hitta en koncernchef som både kan befästa Basefarms stabila utveckling och aktivt bidra till att vidareutveckla hur vi kan skapa mervärde för kunderna i deras digitalisering. Vi sökte efter en stark, analytisk, marknads- och processorienterad ledare med bakgrund i den skandinaviska kulturen. En person med internationell bakgrund som samtidigt har förståelse för strukturen i ett relativt litet växande bolag. Fredrik har det som krävs för att ta Basefarm till nästa nivå, lyder de välkomnande orden till sin efterträdare.

Ecraft samlar mer Viridis-kraft

Det skånska bolaget Viridis IT:s säljchef Niklas Hoffstedt följer sin tidigare vd och kollega Stefan Anderssons exempel och kliver in hos det finska konsultbolaget Ecraft.

– Det är ett spännande företag som har haft en intressant och stark tillväxt sedan starten med fokuset att hjälpa företag förenkla sina affärsprocesser. Det finns en enorm efterfrågan efter mjukvara med bättre användarvänlighet för att på ett bättre sätt kunna få ut det fulla värdet av våra erp-system, säger Niklas Hoffstedt om sin nya uppdragsgivare och är imponerad av det han sett hittills.

Niklas Hoffstedt
Niklas Hoffstedt.

– Kollegorna som arbetar här är några av de vassaste på det de gör, så ett företag med kombination av duktiga drivna, kompetenta människor tillsammans med en intressant och spännande affärsidé med stor potential lockade mig.

Läs också: Spelbossen på en egen nivå i löneligan – så mycket tjänade 200 it-profiler

Precis som på Viridis IT, ett bolag som numera köpts upp av TDC, får Niklas Hoffstedt rollen som säljchef mot den svenska marknaden.

– Det innebär att jag har ansvaret för det affärsmässiga inom bolaget, att utveckla vårt säljteam, våra kunder och partners. Det handlar både om att slipa vår säljplattform och att fortsätta fokusera på byggandet av den pågående tillväxtresan framåt med både befintligt och nytt.

Ska du och Stefan bygga ett nytt Viridis IT i finskskånsk tappning?
– Nej, Viridis IT var en otroligt fantastisk resa på alla sätt med fantastiska människor som aldrig glöms bort. Nu har vi vänt blad och fokuserar på en ny och spännande resa framöver i ett företag i en annan del av it-branschen än endast infrastruktur. Här finns också en stor potential. Sedan får framtiden tala för sig själv.

Vd-byte på Mogul

Madeleine Olsson blir ny vd på Addnodebolaget Mogul. Hon har närmast verkat som chef för Moguls kontor i Stockholm och Uppsala och efterträder Joakim Dahlgren, som lämnar vd-rollen efter tre år.

– Det är en inspirerande utmaning, men även ett naturligt steg för mig att axla vd-rollen på Mogul nu när vi satsar nu ännu tydligare på Stockholms- och Uppsalaverksamheten. Vi ser en stark efterfrågan på Moguls tjänster, säger hon.

– Med Madeleine vid rodret får vi en stark ledare som med både ödmjukhet och innovativt tänkande kommer leda bolaget på dess fortsatta resa, säger Andreas Wikholm, affärsområdeschef för Addnode Group Process Management.

Vd-bytet är inte den enda förändringen för bolaget. Moguls verksamhet i Göteborg ska slås samman med Decerno för att stärka Decernos satsning i västra Sverige. Moguls verksamheter i Stockholm, Uppsala och Belgrad omfattas dock inte av dessa förändringar. 

Sigma hämtar it-chef från Proffice

Christian Malmberg är ny ansvarig för IT and Processes på Sigma IT Consulting. Han kommer närmast från Proffice och Manpower och börjar sin nya tjänst under december.

– Det ska bli spännande att jobba i ett bolag där affären är it, ett område som jag arbetat med under lång tid och brinner för. Jag ser också fram emot att komma närmare våra kunders utmaningar och behov där jag tror att min egen erfarenhet av att leda och driva it-funktioner kommer väl till nytta, säger Christian Malmberg, som även tar plats i Sigmas ledningsgrupp.

– Vi är väldigt glada att Christian har valt att arbeta hos oss och bidra till att vi når vårt mål, att bli det mest framgångsrika it-konsultföretaget. Christian har lång erfarenhet inom området och kommer vara en stor tillgång med att utveckla och effektivisera våra system och arbetssätt, säger vd Lars Kry, som också kom till Sigma från Proffice.

SAS tar in ny digitalgeneral

Flygbolaget SAS fortsätter bygga ut sin nya organisation för it och digital innovation. Mats O. Eklund har nu utsetts till ansvarig för SAS Commercial IT & Digital Development. Han är för närvarande chef för IT Delivery på dagligvarukedjan Axfood, och har även ett förflutet i resebranschen, hos Fritidsresor, där han hade titeln mainstream cio i Europa. Han utnämndes också till Årets CIO 2007.

– Med sin långa erfarenhet av att driva storskalig digital omvandling i resebranschen, kommer Mats att spela en viktig roll när det gäller att utnyttja digitaliseringens möjligheter och att öka takten i nästa steg i SAS tillväxtstrategi, säger Mattias Forsberg, koncerndirektör och cio på SAS IT & Digital Innovation.

Han ska utveckla Advenica

Det Malmöbaserade cybersäkerhetsföretaget Advenica plockar in Lars Nagy som ny utvecklingschef. Han börjar den 13 mars och ansluter närmast från miljöteknikbolaget Ph Nederman & Co. Uppdraget på Advenica blir att vara ansvarig för att utveckla befintliga system och processer, bidra till nya lösningar samt ha en samordnande roll. Lars Nagy kommer dessutom att ingå i ledningsgruppen.

– Advenica är ett av få bolag i Sverige som har den högsta säkerhetsklassningen och levererar cybersäkerhet för att skydda bolag och kritisk infrastruktur. Det är ett otroligt spännande företag, som jag ser fram emot att bli en del av, säger Lars Nagy.