Telia har olika erbjudanden om att vissa tjänster inte räknas in i surfpotten på sina mobilabonnemang. Det gör att du till exempel kan använda Facebook eller lyssna på Spotify utan att oroa dig för att din datapott töms, något som vid en första anblick kan kännas som trevliga erbjudanden – för vem gillar inte gratis?

I går släppte Post- och Telestyrelsen, PTS, sitt föreläggande om dessa erbjudanden och de anser att principen om nätneutralitet måste upprätthållas. De anser helt rimligt att Telia ska behandla all datatrafik lika. Djävulen finns dock som bekant i detaljerna, i detta fall ordet ”behandla”. Den del av Telias erbjudande som PTS förklarar olagligt är nämligen att de tjänster som omfattas av erbjudandet fortsätter vara tillgängliga när användarens datapott är slut. Då behandlas nämligen data olika beroende på var den kommer ifrån. Det innebär att PTS tillåter Telia att särbehandla trafik till vissa tjänster, så länge datapotten inte har tagit slut! Nätneutraliteten har effektivt satts ur spel.

Läs mer: PTS slår ner på Telias “fria” surf - bryter mot nätneutraliteten

Utlåtandet från PTS stöder sig på EU:s regler om nätneutralitet och visar därmed på bristerna i den lagstiftningen. Det är en papperstiger som i realiteten är tandlös när det kommer till att upprätthålla nätneutraliteten.
Nätneutralitet är principen att all data ska hanteras lika av internetleverantörerna, de ska inte ge vissa företag fördelar genom att låta data till och från deras tjänster vara billigare eller snabbare. Detta är en väldigt viktig princip för att upprätthålla god konkurrens på samtliga marknader som involverar internet, vilket snart sagt är alla.

Det här är en artikel från IDG Opinion Vill du också tycka till om något? Så här gör du. »

Om resursstarka Twitter har råd att betala Telia för att få snabbare och billigare datatrafik så förhindras mindre bemedlade GNUsocial från att kunna konkurrera med dem – vem vill använda en tjänst som är långsam och dyr?

Dagens regler om nätneutralitet är inte tillräckliga på långa vägar. Data måste behandlas och prissättas lika. Varje internetleverantör måste vara en neutral part mellan användare och tjänsteleverantör. Det är användare som ska styra vilken tjänst som når framgång, inte internetoperatörerna.

När EU beslutade om nätneutralitetsreglerna ignorerade man frågan om prissättningen för olika tjänster. Den hamnade hos BEREC, samarbetsorganet för de europeiska tillsynsmyndigheterna. PTS är en av medlemmarna som var med och förhandlade hur regleringen skulle se ut och de, tillsammans med Storbritannien, var de som lobbade kraftigast mot att nätneutralitetsprincipen skulle gälla. PTS har visat sig att inte vara dess förkämpe och vi undrar helt enkelt – varför?

Läs mer: Slutet för operatörernas nolltaxa? EU-organ skärper nätneutraliteten

Nätneutralitet kan låta som en tråkig och oviktig princip idag, men för varje år blir internet en allt mer central del av företagsmodeller och samhällslivet. Om redan etablerade eller stora företag kan snedvrida konkurrensen så kommer innovation och nyskapande bli lidande av den enkla anledningen att få nya tjänster kommer att kunna etablera sig. Vi i Piratpartiet förstår detta och hur viktigt det är att främja ett öppet internet!

Mattias Rubenson, Piratpartiet
Magnus Andersson, Partiledare för Piratpartiet
Peter Isaksson, Talesperson för Piratpartiet Karlskrona