2016 har varit händelserikt för Microsoft. Windows 10 överlevde sitt första år i ett stycke, men har varit i centrum för flera kontroverser. Hololens har börjat skeppas till utvecklare. Man har börjat sälja en riktigt avancerad skrivbordsdator.

Men det finns också flera exempel på intressanta lanseringar som inte väckt så mycket uppmärksamhet. Här ger IDG News fem exempel på det.

Läs också: Nu vill Microsoft säkra alla uppkopplade prylar

1. Nya verktyg gör bottar till konversationspartner

På konferensen Build presenterades en vision för en konversationsplattform . Tanken är det är enklare att prata med datorer, än att använda traditionella användargränssnitt.

Sättet att göra det här är att bygga intelligenta bottar som samverkar med den virtuella assistenten Cortana. Allt knyts ihop med det öppna ramverket Bot Framework. Som exempel på vad som kan byggas har Microsoft visat hur man kan använda faq-dokument som underlag till en bot som kan svara på frågor.

2. Specialhårdvara ger snabbare nätverk och maskininlärning

På konferensen Ignite berättade Microsoft att man installerat hundratusentals kretsar av typen fpga (field-programmable gate arrays) på företagets molnplattform, för att accelerera vissa uppgifter.

Men en fpga kan man konfigurera en krets att utföra specifika uppgifter snabbare än vanliga processorer. I Microsofts fall används de för att få mjukvarudefinierade nätverk som knyter ihop instanser på Azure att kommunicera snabbare. Lösningen finns tillgänglig gratis i betautförande i funktionen Accelerated Networking på Azure. Den ska tillhandahålla överföringshastigheter på 25 Gbit/s och fördröjningar på mellan 25 och 50 millisekunder.

En fpga kan också användas för till exempel maskininlärning.

Läs också: Microsoft har sneglat på konkurrenterna – nu ska Cortana bli smartare

3. Satya Nadella skapar en ai-division

I september meddelade Microsoft att man skapar en avdelning som heter AI & Research. Det är inte bara en kryptisk organisationsmanöver, utan säger en hel del om vart Microsoft är på väg.

Den nya avdelningen ska ha fler än 5 000 personer av teknisk art. Ett exempel på en lösning som byggs är Cognitive Services API, med vilka utvecklare ska kunna implementera maskininlärning i applikationer på ett enkelt sätt.

4. Visual Studio och Powershell överallt
Det finns många utvecklare som använder verktyg från Microsoft och nu kan det bli ännu fler. Företaget döper om inköpta Xamarin Studio till Visual Studio på Macen. Det innebär att det finns en motsvarighet till det populära Windowsverktyget på Macen, i alla fall till namnet.

Powershell på Linux är en annan lansering som kan få betydelse. Nu kan systemadministratörer som vant sig vid att skriva skript med Powershell på Windows utnyttja den kunskapen även på Linux. Och på Macen.

Läs också: Microsoft erkänner: vi gick över gränsen med Windows 10
 

5. Bash på Windows

Att det popukära kommandoskalet Bash från Linux dyker upp på Windows är det första steget i en satsning att göra Linux tillgängligt under Windowsparaplyt. Lägg till det att företaget verkligen etablerat sig som en ledande aktör inom öppen källkod.

Att Microsoft menar allvar med satsningen på öppen källkod beror inte minst på att molnets utbredning ställer nya krav på mjukvaruleverantörer. Inte ens Microsoft hinner skriva all kod som krävs och behöver därför hjälp från den öppna världen.