I november utsåg Handelns Utredningsinstitut, HUI, VR-glasögon till årets julklapp. Men så här i mellandagarna med facit i hand framgår det ganska tydligt att årets julklapp blev långt ifrån årets julklapp. I alla fall inte om man utgår från de två stora kedjejättarna Elgiganten och Media Markt, och deras försäljningslistor.

Hos Media Markt var det mer klassiska produkter som telefoner, stora tv-apparater och spelkonsoler som dominerade i julhandeln.

Läs också: 8 teknikgenombrott som satte färg på 2016

– Spelkonsolerna stack framför allt iväg under Black Friday, då vi hade väldigt bra erbjudanden, säger Anna Sjödin, kommunikationschef på Media Markt.

När det gäller försäljningen av VR-glasögon så konstaterar Anna Sjödin att de visserligen sålde bra, men inte helt oväntat var de långt ifrån topplistorna.

Läs också: Här hittar du vr-glasögon till mobilen

– Framför allt är tillgång på VR är ett stort problem. Det är helt klart att intresset finns och det är klart att vi har sett en ökning. Återförsäljarna har haft en begränsad tillgång, men vi har mer eller mindre sålt slut på det vi har, säger hon.

Hos Elgiganten har julen varit god, och precis som vanligt rapporterar kedjan glatt om nya säljrekord. Totalt uppger man att julhandeln har ökat med 7 procent jämfört med ifjol, när ett liknande rekord traditionsenligt meddelades.

Läs också: I lilla Kungsbacka finns Sveriges första vr-café

Men inte heller hos Elgiganten har VR-glasögon varit någon av storsäljarna. Kommunikationschef Jessica Wallin bjuder ändå den utnämnda prylen på lite stärkande julberöm.   

– Man kan se det på två olika sätt. Om årets julklapp är den som ökar mest i försäljning så var den det, säger hon och redogör för mätningen.

– Vi har jämfört oktober mot december, eftersom utnämningen till årets kom i november. Och mellan oktober och december har VR ökat med 1 700 procent. Men man ska så klart ha i åtanke att det handlar om en ny produkt på marknaden.

Men trots den stora ökningen är det även hos Elgiganten mer klassiska pryttlar som letat sig in under granarna. Och bäst av alla har en riktig trotjänare gått.

– Om man tittar på vad som var årets julklapp totalt sett så var det hörlurar. Där har vi verkligen sett en jättestor efterfrågan i år, säger Jessica Wallin, som dessutom gärna lyfter upp en produkt som gjort en stark comeback efter några tunga år, och hamnar som nummer sex på Elgigantens lista.

– Där kommer surfplattorna, som har varit lite undanskymda ett tag. Vi ser framför allt att Android tar ganska mycket från Apple. Det är tydligt nu att prisskillnaden börjar märkas och det har gjort att Androidplattorna hämtat ikapp.

Läs också: Därför blir ett VR-headset inte årets julklapp

Här är Media Markts topp fem-lista för de mest efterfrågade julklapparna:

  1. Smartphone
  2. Tv
  3. Spelkonsol
  4. Dammsugare
  5. Ljudlimpa/Soundbar

… och här är Elgigantens mest sålda prylar:

  1. Hörlurar
  2. Spel och speltillbehör
  3. Mobiltelefoner
  4. Högtalare
  5. Tv