Teleopti är en trotjänare bland svenska mjukvarubolag. Bolaget, som levererar optimeringsmjukvara till callcenters, grundades 1992, och har sedan dess vuxit i ett stadigt tempo. Nu anser man sig ha vuxit ur sin nuvarande kostym och behöver få in fler utvecklare, och tänker därför även öppna ett nytt kontor för just det ändamålet.

Läs också: Priskrig på marknaden för it-säkerhet: "En prisdump utan dess like"

Var detta kontor ska ligga kan alla vara med och påverka. Bolaget har två tydliga alternativ, och för att ge det nya kontoret lite mer uppmärksamhet har man valt att dra igång sin egen stadsbatalj. På Teleoptis sajt kan man nu rösta var det nya kontoret ska ligga, i Borås eller i Gävle.

Omröstningen lades ut dagen före julafton och den 28 december passerade man 1 000 svar.

– Det har blivit större än vad vi trodde, säger vd Olle During och sammanfattar nuläget i kampen så här:

– Man kan säga att vi har två typer av röster. Det ena är de lite mer breda anledningarna, som att det vore skoj om det kom ett nytt företag till stan. Och sedan har vi naturligtvis den andra, med folk som röstar som ser oss som en potentiell arbetsgivare. Man kan rösta anonymt, och vara en god Gävle- eller Boråsbo, eller så kan man lämna mejladress och ange hur många år man har jobbat som utvecklare.

Olle During.
Olle During.

Olle During hymlar inte med att huvudanledningen till att man utlyst sin stadskamp är att man vill sticka ut lite i den eviga kampen på att hitta duktiga utvecklare. Att man väljer att växa bortom huvudkontoret i Stockholm har flera orsaker.

– Vi har tittat väldigt brett. Stockholm är väldigt arbetsintensivt att försörja. Här får man slåss med Spotify och Skype och mer välkända bolag. Spotify har väl hittills inte tjänat en enda krona, men det finns ändå en stor hajp kring bolaget. Vi däremot har 25 år i rad av egenfinansierad lönsamhet, så man kan säga att vi är en annan typ av bolag, säger han och förklarar varför stadsrivalerna blev just Gävle och Borås.

– Vi letar efter en svensk medelstor stad med en modern arbetsmarknad där det finns it-kultur och en högskola. Det var nog ett litet sammanträffande att det blev just Gävle och Borås. Det är två bra alternativ, och vi har redan kandidater framskakade som potentiella platschefer. Det är en väldigt bra startposition för att kunna dra igång en utvecklingsverksamhet snabbt. Det behövs alltid några nyckelpersoner i teamet.

Läs också: 4 tecken på att säkerhetsläget faktiskt blir bättre

Olle During konstaterar att omröstningen just nu är väldigt jämn, vilket givetvis är bra ur ett engagemangsperspektiv. Men det slutgiltiga valet utifrån resultatet hade kanske hade varit enklare om det hade utkristalliserats en tydlig favorit i fajten. Och han är noga med att påpeka att resultatet mest ska vara vägledande.

– Blir det 51-49 så är det svårt. Vi har inte bundit oss att följa omröstningen när vi tar beslut. Egentligen är det synd att det är så pass jämnt. Men den allra mest avgörande frågan och det som vi egentligen söker svar på är på vilken av orterna vi snabbast kommer kunna vara igång och leverera nytta till våra kunder, det vill säga var har vi störst möjlighet att vara uppe och producera kod innan midsommar?

Teleopti grundades som sagt 1992 av Nils Bildt, yngre bror till Carl Bildt. Bolaget har sedan dess vuxit och har idag 200 anställda, av vilka hälften sitter i Sverige. verksamheten har kunder i knappt 100 länder.

Huvudkontoret ligger i Stockholm och utöver det har man två forsknings- och utvecklingskontor på två tämligen olika platser. Det ena ligger i Strängnäs och det andra i kinesiska Shenzhen, som Olle During beskriver som ”en liten okänd tiomiljonersstad där alla världens Iphone tillverkas och där Huawei har sitt huvudkontor”.

Läs också: Säkerhetsexperter är en akut bristvara – det satsas för lite på nya kandidater

Och snart har man alltså även en fjärde utvecklarverksamhet. I Gävle? Eller i Borås?

Vill du vara med och rösta gör du det här.