Vid årsskiftet beräknar Gartner att det finns 7 miljarder telefoner, plattor och datorer som används aktivt. Och det är tydligt att de gladaste pryldagarna verkar vara över. Istället väntar nu modesta tillväxttal.

Tittar man på 2017 kommer tillväxten att utebli helt, för att sedan komma tillbaka från 2018. Det spår Gartner i sin senaste rapport där man redogör för den globala försäljningen av skärmprylar, det vill säga pc, plattor och mobiler.

Totalt beräknas försäljningen under 2017 landa på 2,324 miljarder enheter, vilket är samma siffra som för 2016.

Läs också: 10 tekniktrender som kommer äga agendan 2017

Under 2018 räknar Gartner med att det kommer att öka något till 2,357 miljarder med ytterligare en liten ökning 2019, till 2,380 miljarder enheter. Den lilla ökning som sker kommer mobiltelefoner och det som Gartner kallar Ultramobiles att stå för.

– Den globala marknaden har stagnerat. Mobilförsäljningen ökar endast i Asia/Pacific och pc-marknaden har precis nått botten av sin minskning, säger Ranjit Atwal, analyschef på Gartner, som konstaterar att det inte bara är antalet sålda prylar som har gått in i väggen.

– Precis som den minskande försäljningen för de traditionella enheterna så börjar även genomsnittspriset stagnera på grund av att marknaden är trög och på grund av en långsammare innovationstakt. Konsumenterna har allt färre anledningar att uppgradera eller köpa nya enheter idag.

Läs också: Trots Samsungs rekordras – smartphoneförsäljningen går upp

Men Gartner räknar alltså med en liten uppgång nästa år. Den uppgången förklaras främst med att marknaden spås komma in i en ersättningscykel då. Men det är alltså i första hand ultramobiles och mobiler som då kommer att efterfrågas i högre grad.