Det är lite turbulent kring Red Hat just nu. Dels avslutade öppen källkodsjätten 2016 med ett fall på tolv procent för aktiekursen, på grund av lägre omsättning än förväntat, dels hoppade finanschefen av för ett vd-jobb på annat håll. Allvarligast torde utvecklingen av börskursen vara.

Red Hats problem är att marknaden för infrastrukturmjukvara som installeras lokalt hos kunder minskar. För att hänga på tåget till molnet satsar Red Hat för fullt på sin plattform Openshift, som är baserat på Kubernetes, i sin tur en plattform för att hantera Dockercontainrar.

Läs också: Kompetensbrist hindrar öppen källkod på företagen – men Sverige ligger bra till

Och Red Hats satsning på Openshift ger resultat, med nya kunder, men inte riktigt i den omfattning som behövs för att täcka upp för de traditionella affärer som försvinner, verkar det som. Detta trots att vd:n Jim Whitehurst under ett samtal med analytiker berättade om ”över 50 Openshiftaffärer” som är värda minst en miljon dollar, i vissa fall mer än tio miljoner dollar.

Men de flesta av Red Hats Openshiftkunder kör plattformen lokalt, skriver IDG News. Red Hat behöver få kunderna att ta steget till molnet snabbare, för att få bra tillväxt.