I en turnering med namnet ” Brains vs. Artificial Intelligence: Upping the Ante” ska pokerproffsen Jason Les, Dong Kim, Daniel McAulay och Jimmy Chou under 20 dagar spela 120 000 utspel av typen Heads-Up No-Limit Texas Hold'em, skriver IDG News.

Turneringen ska hållas på Rivers Casino i Pittsburgh I USA. Deras motståndare är ett ai-program.

– Ända sedan de tidiga dagarna av ai-forskning har det varit en måttstock att slå topprankade mänskliga spelare, säger Tuomas Sandholm, professor i datalogi på universitetet Carnegie Mellon i Pittsburgh.

Det har ai-program lyckats med i schack 1997, Jeopardy 2009 och brädspelet Go förra året. Men poker är svårare:

– Poker innebär en mycket större utmaning, eftersom maskinen måste fatta extremt komplicerade beslut baserade på ofullständiga beslutsunderlag och även hantera bluffar, långsamma spel och andra tricks, säger Tuomas Sandholm.

Ai-programmet som heter Libratus har byggts av forskare på Carnegie Mellon. Proffsspelarna kämpar om 200 000 dollar, cirka 1,8 miljoner kronor, i prispengar. Även om ai-programmet vinner så får de mänskliga spelarna dela på prispotten, baserat på hur de presterar.

Läs också: 10 tekniktrender som kommer äga agendan 2017

Det här är andra gången ett ai-program från Carnegie Mellon spelar mot människor. 2015 tävlade ett program kallat Claudico som byggts av Tuomas Sandholm mot fyra människor och placerade sig sämre än tre av de fyra mänskliga spelarna.

– Jag är jättespänd på att se hur den här senaste ai:n fungerar. Jag tyckte det var tufft att spela mot Claudico och med tanke på de resurser och idéer som Doktor Sandholm har jobbat med under de 20 månaderna sedan den första tävlingen så antar jag att den här ai:n kommer att innebära en ännu större utmaning, säger Jason Les.

Men han förväntar sig också att de mänskliga spelarna ska prestera bättre:

– Från ett mänskligt perspektiv har poker blivit mycket tuffare under de 20 senaste månaderna, säger Jason Les som berättar att många proffsspelare har börjat använda publikt tillgängliga verktyg för att utforska spelteori, vilket har förbättrat deras förmågor.

Det nya ai-programmet Libratus är en helt ny konstruktion, för vilket nya idéer och mer datorkraft än för något tidigare pokerprogram har använts, berättar Tuomas Sandholm. Han har tillsammans med doktoranden Noam Brown använt superdatorn Bridges på Pittsburgh Supercomputing Center för att göra beräkningar som de hoppas ska ge vinnande strategier.

– Vi har inte formulerat strategierna, utan gjort algoritmerna som beräknar strategierna. Vi har kört hårt med superdatorn och har använt processorkärnor för beräkningar under 15 miljoner timmar, vilket kan jämföras med två miljoner timmar för Claudico.

Man kommer att fortsätta göra beräkningar under turneringen.