Microsoft släpper en rad nya tjänster för att göra bilar mer intelligenta. Det är en plattform för uppkopplade bilar, som innehåller tjänsterna Azure IoT Hub, Cortana Intelligence Suite och Microsoft Dynamics. Dessutom kan Office 365, Skype for Business och Cortana integreras i plattformen.

Plattformen går under namnet The Connected Vehicle Plattform. Det skriver IDG News.

Läs också: Nu tvingas bilverkstäderna bli proffs på it – annars knycker it-företagen affärerna

Det är inget överraskande drag. Microsoft paketerar hela tiden molntjänster för särskilda marknader och de har dessutom tidigare sagt att målet när det gäller bilmarknaden är att stödja fordonstillverkarna snarare än att bygga en egen uppkopplad bil. Visionen är att den smarta bilen ska ses som en mobil enhet som gör användarna mer produktiva när de befinner sig på vägen.

Med den här plattformen ska fordonstillverkare kunna välja särskilda delar, som till exempel Cortana Intelligence Suite eller Azure IoT Suite – eller en helhetstjänst.

Användarna av plattformen kommer att använda Azure IoT Hub för att skicka meddelanden från en bil till Microsofts moln, och vice versa. Integration med Skype for Business kan förse de uppkopplade bilarna med Voip, voice over IP, och Cortana kommer att göra så att förare och passagerare kan interagera med Microsofts virtuella assistent när de befinner sig på vägen.

Läs också: Uber öppnar sina trafikdata för stadsplanerare

Renault Nissan är det första företag som satsar på hela plattformen för sina uppkopplade bilar. Microsoft är sedan tidigare en stor leverantör till biltillverkare som Volvo och BMW.