Var synlig både online och offline
Travis Flastad har frilansat med att bygga simulatorer och digitala läromedel åt det amerikanska försvarsdepartementet i tio år. Han framhåller att det är viktigt att du som ensamkonsult inte bara har visitkort utan också en egen sajt och finns med på sociala medier i din yrkesroll. Det hjälper dig inte bara att ta hem jobb utan också att vara konkurrenskraftig anser han.

Allra bäst är det om du låter någon som inte riktigt vet vad du håller på med ta en titt på hur du säljer dina tjänster för att se om ditt budskap går fram.

– Jag har byggt mina tjänster under tio år, men den bästa feedbacken jag får är när en betrodd kollega berättar för mig att de inte riktigt förstår en ny tjänst, säger han till CIO.com.

Nätverka och bygg relationer
Du måste betrakta dig själv som ett företag och bygga relationer på samma sätt som vilken företagsägare som helst. Visserligen kan konkurrensen vara hård men bygger du goda kundrelationer är chansen stor att du fortsätter få uppdrag av dem.

Men räkna inte med att de automatiskt vänder sig till dig med mer jobb – det kan mycket väl krävas att du själv är den som följer upp enligt Monica Mizzi som är redaktör på sajten Freelancewriting.com.

På samma sätt som när du söker andra jobb ät det viktigt att du gör klart varför du är den bäst lämpade att ta de uppdrag som är på gång framöver.

– Säger de nej har du inte förlorat något, men säger de ja så kan det innebära att du har jobb för en lång tid framöver, säger hon.

Ta kontakt med andra ensamkonsulter
När du bygger ett frilansnätverk så ska du inte fokusera enbart på potentiella kunder. Det är viktigt att du också har kontakter med andra ensamkonsulter i din bransch.

Delvis handlar det om att kunna ta del i större jobb, men också om att kunna lämna över till någon annan om det är så att du inte kan slutföra ett projekt och det bidrar till att skapa ett proffsigt intryck.

– Jag har fått flera uppdrag via andra frilansare som inte kunde avsluta uppdraget just då, säger Monica Mizzi.

Läs också: 6 sätt för driftspersonal att få fart på sina karriärer

Specialisera dig
I takt med att efterfrågan på specifik teknisk kompetens ökar så vänder sig också företagen allt mer till konsulter för att fylla de behovet i nya projekt.

Om du riktar in dig på ett särskilt område så kan det också hjälpa dig att hitta just de branscher där din kompetens är som mest efterfrågad.

– Jag arbetade i muskíkbranschen i många år och jag tänker att det fungerar på samma sätt som ett framgångsrikt band. Alla de som du träffar på i branschen och som förstår vad du erbjuder blir dina fans. Det är värt tiden att utveckla de här relationerna och vara säker på att de vet vad du kan och vad du erbjuder. När de sedan hör att det finns ett sådant behov så ligger du överst på deras lista och de rekommenderar dig gärna, säger Rich Pearson, marknadschef på frilansförmedlingssajten Upwork.

Kommunicera, kommunicera och kommunicera
Som utomstående konsult har du inte fördelen av att vara på kontoret eller ha etablerade relationer med dina nya kunder. Det betyder att du måste vara övertydlig i din kommunikation. Du kan inte ägna timmar åt att göra om jobb för att du inte förstod företagets kultur.

– Se till att allt blir klart och tydligt genom att ställa frågor. Det är alltid bättre att ställa tio frågor och se till att jobbet blir rätt gjort än att ägna hundra timmar på något som ingen frågade efter, säger Rich Pearson.

Ibland kan det vara bra att börja med ett mindre testprojekt innan du skriver för ett större projekt enligt Rich Peatson. Då kan du komma underfund med om du och kunden fungerar bra tillsammans innan alltför mycket tid och pengar investerats.

Läs också: Därför vinner mjuk kompetens över hård på it-avdelningen

Intervjua dina kunder
När du bestämde dig för att bli din egen chef så kanske du tänkte dig att det var slut med intervjuer. Glöm det. Även som ensamkonsult så måste du ta dig igenom intervjuer men processen ser lite annorlunda ut. Nu är det inte bara du som intervjuas ­ – du intervjuar också din potentiella kund.

För att vara säker på att kunden också matchar din profil så är det viktigt att sålla ut de projekt som inte passar in på ett tidigt stadium.

– Se till att du förstår vad de söker. Om du får en känsla av att det inte stämmer, så strunta i projektet, säger Rich Pearson.

Intervjun kan också få dig att förstå vilken typ av projekt som kunden tänker sig och hur du ska fakturerar dem konstaterar Travis Falstad. För en del kan timtaxa vara rätt, för andra ett fast pris. Kanske får du höja din taxa om du känner att kunden har höga krav medan du kan sänka den om det är en kund som är lätt att arbeta med och ger dig flexibilitet.

– Jag brukar påminna om att vara tydlig med din prissättning och när du förväntar sig betalning, säger han.