Internet är troligen inte det första som dyker upp i tankarna om någon hör ordet miljöbov. Men faktum är att det krävs enorma mängder energi för att hålla igång nätet med alla dess tjänster, forum och plattformar. Datahallar världen över slukar ström och en del företag har visat sig vara bättre på att se till att de görs med miljön i åtanke. Andra sämre, betydligt sämre.
Sedan 2010 har organisationen Greenpeace utvärderat internetföretagens avtryck på planeten. I rapporten Clean click går de igenom energianvändningen hos datacenter som tillhör stora internetbolag och apptillverkare världen över. För Apple och Google är det rätt rolig läsning. Värre är det för Netflix och Amazon som halkat efter. Och just strömmad film och tv sticker ut i årets rapport och har enligt organisationen större miljöpåverkan än många andra vanligt förekommande tjänster.
– Strömmad video på internet är ett växande klimatproblem. Netflix står för en mycket stor del av trafiken på internet, och de har ett stort inflytande över vilka energikällor som driver nätet. Netflix måste ta sitt ansvar och se till att de växer med hjälp av förnybar energi istället för fossila bränslen, säger Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace i Sverige.
Läs också: Netflix och HBO tokdominerar svenska streamingmarknaden – men snart ökar konkurrensen
63 procent av den globala internettrafiken uppskattades 2015 utgöras av strömmad video, enligt siffror från Cisco. Där ingår alltfrån Netflix, till Youtube och Amazon Prime. Men även andra mindre välkända tjänster. 2020 väntas strömmad film och tv uppta hela 80 procent av all datatrafik. Och en av de stora aktörerna är just Netflix, med en tredjedel av andelarna på den Nordamerikanska marknaden. De är långt ifrån sämst, men på grund sin dominans tycker Greenpeace att bolaget måste ta ett större ansvar.
Organisationen har tittat på rad faktorer när de gjort sin bedömning och efter det satt ett slutbetyg. Det har handlat om bolagens åtaganden, hur deras datacenter drivs i dag och om de är öppna med vilka energikällor som används och hur mycket energi de konsumerar. Netflix får betyget D, där A är bäst och F är sämst.
I rapporten står det att Netflix, till skillnad från andra stora plattformar som Apple och Facebook, inte regelbundet berättar hur deras energikonsumtion ser ut eller hur mycket växthusgaser de släpper ut. Det har lett till bedömningen att bolagets egna påståenden inte kan styrkas. Bedömningen är också att bolagets snabba tillväxt snarare har ökat efterfrågan på kol och andra fossila bränslen, vilka utgör ett hot mot vårt klimat skriver Greenpeace.
Inte heller Amazon får några toppbetyg. Och fortsätter enligt rapporten tillhöra ett av de minst transparenta internetföretagen i branschen. Visserligen har bolaget vidtagit vissa åtgärder som ser lovande ut, som att ingå i en antal nya projekt för att jobba mer med förnybarenergi. Men helhetsbedömningen är ändå ett lägre betyg än tidigare. Vilket främst beror på att de byggt nya datacenter där energikällan är kol snarare än vind- eller vattenkraft.
Dock är det inte bara dystra nyheter. Netflix har under året som gått sagt att de jobbar mot att fullt ut klara sig utan fossila bränslen. De förlitar sig i dag till stora delar på Amazon web services men att det främst, och i större utsträckning, ska ske i så kallade kolfria regioner. De har själva nämnt vind- och vattenkraft, men ska inte ha gått in på några närmare detaljer.
Läs också: Netflix bjuder på utvecklargodis – öppnar plattform för mikrotjänster
Desto bättre ser det ut för Apple som behåller förstaplatsen för tredje året i rad bland plattformsoperatörerna, som de kallas i rapporten. Tillsammans med Google fortsätter de vara de ledande aktörerna och möter upp sin tillväxt med lika stora delar förnybarenergi. Och de ska också använda sina positioner på marknaden för att påverka myndigheter och andra företag att arbeta mer miljömedvetet. Stora företag ses om en katalysator i miljöarbetet och driver på utvecklingen mot mer grön energi. Ansträngningar som ska ha gjort att andelen förnybaranergikällor ökat dramatiskt i USA.
Computer Sweden har sökt Netflix men bolaget har i dagsläget ingen kommentar. Det går att ta del av rapporten i sin helhet samt äldre rapporter via Greenpeace hemsida.