Har du någon gång fått frågan om att hoppa på ett tillfälligt jobb eller konsultuppdrag, men tvekat för att du har en trygg anställning? Då kanske du tänker om när du läst detta. Enligt en stor undersökning från mjukvaruföretaget Intuit kommer 40 procent av arbetskraften i USA att vara gig:are år 2020, det vill säga arbeta uppdragsbaserat antingen som konsulter, frilansare eller som projektanställda. Vi i Sverige brukar ju vara snabba på att haka på eller rentav driva på trender så det skulle inte förvåna mig om vi överträffade den förutsägelsen.

För 15 år sen valde jag att bli konsult eftersom det var finanskris och inte fanns några jobb att söka. Det visade sig att uppdragsformen passade mig på flera sätt. Jag gillade utmaningen med att ständigt lära känna nya organisationer och människor samt starta upp och avsluta olika projekt. Som den lösningsorienterade person jag är så insåg jag ganska snabbt att sälj också var ett kul inslag i arbetet. Träffa potentiella kunder, lyssna på vad deras utmaningar bestod av och sedan se om jag eller någon annan matchade det. Hur svårt kan det vara? Varje år innebar nya utmaningar med att fylla på med kunskap, inspiration och nya relationer. Det har verkligen passat mig och min personlighet att ständigt befinna mig i förändring och stötta andra till att bli ännu bättre.

Läs också: Därför är it-chefen en utrotningshotad art

Enligt en rapport från McKinsey ligger andelen gig:are i dagsläget på 20–30 procent i Europa och USA och gruppen växer snabbt. Enligt undersökningen finns det fyra olika roller som ingår i gruppen och de har alla olika drivkrafter:

1. ”Free agents” – fristående konsulter, liksom jag själv, som är oberoende och fritt kan samarbeta med olika konsulter och kunder beroende på intresse och behov. De drivs av att vilja jobba uppdragsbaserat.

2. ”Casual earners” – tillfälligt anställda som tar enstaka uppdrag där kanske innehållet är viktigare än inkomsten. De drivs av valfrihet och lust.

3. ”Reluctants” – de som inte har något annat val. Jämför med jobbsökande som anlitas av bemanningsföretag när de egentligen traktar efter en trygg anställning.

4. ”Financially strapped” – de som behöver ett extrajobb för att tjäna mer pengar för att kunna leva. I Sverige är vi inte vana vid att folk har flera jobb för att få ekonomin att gå ihop, men i exempelvis USA är det vanligt särskilt i låg- och medelklass.

I rapporten framgår även att en undersökning bland frilansar i USA visst att 74 procent föredrar att vara i gig-rollen och de är överlag mycket mer nöjda än traditionellt anställda. De har heller ingen plan på att återgå i traditionell anställning. Något håller definitivt på att förändras radikalt på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna anpassar sig till modellen eftersom de också tjänar på den. Fastanställda kostar 30–40 procent mer och är ofta mindre flexibla än gig:are, så det är inte så mycket att fundera över för företagen.

Det här är en artikel från Expert Network
Min analys av detta är att Sverige, som har tyngdpunkten på ett tjänstesamhälle, kommer att få många gig:are framför allt i grupperna 1 och 3. Konsultmarknaden fortsätter att växa för varje år och lediga uppdrag behöver tillsättas på hela skalan från bemanningsuppdrag till management konsulting. Gruppen tre som inte har något annat val än att bli gig:are kommer att upptäcka var de passar in med sin kompetens – det kan vara som underkonsult eller som projektanställd av ett bemannings- eller konsultföretag i väntan på det där perfekta jobbet som både ger trygghet, stimulans och ligger bra till geografiskt för att livspusslet ska gå ihop. Under resan lär de upptäcka fördelarna med att jobba uppdragsbaserat där de får lära sig navigera i flera olika branscher och träffa en massa spännande människor på vägen. Det stärker deras cv eller konsultprofil och ökar säljbarheten av dem som gig:are.

Var passar du in i det nya landskapet? Här är mina tips på hur du blir en framgångsrik gig:are. Kraven och förväntningarna från kunden är att du ska vara mer flexibel, klara av alla hygienfaktorer och vara bäst i leveransen genom att:

  • Komma i tid – en viktig förtroendefaktor!
  • Alltid vara förberedd och ligga steget före kunden – påläst och samtidigt närvarande i nuet, antingen på mötet eller på distans.
  • Bidra med ledarskap – leda kunden när så behövs.
  • Alltid bidra med helhetssyn och fokus på kundens bästa.
  • Alltid koppla uppdraget till kundnyttan – genom ett utifrån-och-in-perspektiv.

Som gig:are och representant för ett konsultföretag förväntas du att:

  • Sälja dig själv och företagets erbjudande.
  • Vara kund- och resultatorienterad.
  • Vara en bra kollega både internt och externt.
  • Agera ambassadör för kunden, branschen, ditt konsultföretag och dina kompetensområden eller nischer.
  • Värna och respektera allas varumärken och värderingar – det personliga, konsultföretagets och kundens.

Lycka med gig:en! Kanske kan mina topp 10-faktorer inspirera till fortsatt personlig utveckling.

10 framgångsfaktorer för gig:are:

  1. Förmåga att skapa förtroende
  2. Förmåga att kommunicera
  3. Förmåga att lyssna
  4. Problemlösningsförmåga
  5. Självständig – att kunna leda dig själv
  6. Social förmåga
  7. Erfarenhet
  8. Förändringsbenägenhet
  9. Vilja lära dig nya saker och utvecklas
  10. Bra självförtroende

Fakta

Befattning: Vd, strategikonsult
Företag: Konsultboken
Linkedin: Marianne Olsson
Twitter: @marianne_marre
E-post: marianne.olsson@konsultboken.se
Hemsida: www.konsultboken.se
Expertområden: Konsultbranschen, konsultrollen, gig-ekonomin, försäljning, marknadsföring, digitalisering.
Bakgrund: Konsultexpert. Har lång erfarenhet från arbete med kommunikation och projekt inom fastighet-, telekom- och it-branschen. Lång erfarenhet som konsult, föreläsare, moderator och rådgivare till såväl privat som offentlig verksamhet. Författare till ”Konsultboken” och ”Framgångsrik konsult”.