Proact köper tyskt

Svenska Proact fortsätter köpa sig ut i Europa. Senaste förvärvet är tyska Teamix, som köps för 9 miljoner euro, det vill säga drygt 85 miljoner kronor. Det nya bolaget kommer att ingå i Proacts Business Unit West och drivas som ett separat dotterbolag med namnet Proact IT Germany.

Teamix jobbar likt Proact inom datacenter med tillhörande tjänster. Bolaget har 85 anställda och har huvudkontor i Nürnberg, med ytterligare kontor i Bayreuth, Mainz och München.

– Teamix passar mycket väl in i Proactkoncernen tack vare deras kultur och höga kompetens. Genom förvärvet av en etablerad och framgångsrik verksamhet, med en erfaren och kunnig ledning, erhåller Proact kompetens och styrka på en av Europas viktigaste marknader. Jag ser fram mot att ytterligare stärka kundnyttan genom vår nya och starkare verksamhet i Tyskland, säger Proacts vd Jason Clark.

Combitech köper bolag och event

​Teknikkonsultföretaget Combitech köper en majoritet, 51,11 procent, i norska it-säkerhetsbolaget Watchcom. En option på att förvärva alla aktier under kommande två år finns i avtalet. Watchcom är baserat i Oslo och har 28 anställda. Bolaget driver också Paranoia, ett av Nordens största säkerhetsevenemang, som lockar hundratals deltagare. Efter förvärvet får Combitech drygt 1 800 anställda i Norden, varav cirka 220 är konsulter inom affärsområdet Cyber Security.

Läs också: Ingram Micro växlar upp i Norden – nu med kinesiska ägare

– Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi att växa i Norden och att stärka vår position som ledande inom Cyber Security i Norden. Watchcom är en välrenommerad leverantör med gedigen kompetens inom exempelvis säkerhetsövervakning, säkerhetsmedvetenhet, säkerhetstester och utbildning. Tillsammans blir vi en stark nordisk aktör med ett helhetserbjudande inom Cyber Security och med ökad förmåga att leverera till större privata och offentliga kunder på nordisk nivå. Vi ser också fram emot att ta Paranoia till Sverige och utveckla det ytterligare tillsammans med Watchcom, säger Combitechs vd Hans Torin.

Tromb blåser in i Fjollträsk

Norrbottniska Tromb, som är sprunget ur Atea-förvärvet Exait, köper Stockholmsbaserade digitalbyrån DL2. Tromb, som jobbar med digital affärsutveckling, finns sedan tidigare i Piteå och Luleå. Totalt har bolaget eter förvärvet 35 anställda.

Förvärvet är en del av Trombs strategi att etablera sig i huvudstaden och södra Sverige. Tanken är främst att underlätta för fortsatt samarbete med befintliga kunder och samarbetspartners.

– För tre år sedan startade vi ett bolag med fokus på digital affärsutveckling. Vi vill hjälpa våra kunder nå maximal förmåga genom att ta fram och leverera kundunik utveckling av digitala tjänster. Mottagandet har varit över förväntan, vi har kunder både nationellt och internationellt. Vi har hög efterfrågan och nu tar vi nästa steg i och med etableringen i Stockholm. Att få göra det tillsammans med DL2 som är duktiga utvecklare och som vi samarbetat med tidigare känns logiskt och väldigt inspirerande säger Trombs vd Anders Hallberg.

QD:s utbildare blir Office IT-Partner

I januari 2014 gick QD Utbildning in som utbildningspartner till Office IT-Partner. Nu byter bolaget namn och kommer istället att verka under namnet Office IT-Partner Utbildning. Verksamheten kommer fortsätta att fokusera på sina kärnområden som är kompetensutveckling, konsulting och rådgivning inom it, där Office IT-Partner säger sig ha upplevt enorm tillväxt med mobilitet och molntjänster som drivkrafter.

– Vi har sedan 2012 haft stort fokus på Office365 och de fantastiska möjligheter som denna molntjänst innebär. Vi kan nog anses som experter inom området och kan hjälpa och stötta kunder från ax till limpa. Utöver vår satsning på it-utbildningar har vi även fokusområden som vår affärsskola, yrkesskola samt produktion av digitalt lärande, säger Jan-Gunnar Nergård, som är vd på Office IT-Partner Utbildning.

– Det är mycket positivt för Office IT-Partner-kedjan att QD Utbildning nu väljer att jobba ännu närmare kedjan och under samma varumärke. Det kommer förenkla relationerna med kunderna, säger Stefan Nilsson, tillförordnad vd på Office IT-Partner.

Ånge tar hr-hjälp av CGI

Konsultjätten CGI har tecknat ett avtal med Ånge kommun kring hr-systemet Heroma. Lösningen, som levereras som en tjänst, ska förse Ånge kommuns cirka 1 400 användare med ett rollbaserat systemstöd. Avtalet är tecknat på fem år, med möjlighet till förlängning i ytterligare fem år och ordervärdet uppgår till cirka 10 miljoner kronor.

– Vi tror att detta underlättar för vår personal i vardagen. Efter upphandling har vi valt CGI som vår leverantör. Den nya saas-tjänsten möjliggör en effektiv källrapportering och ytterligare digitalisering av våra hr-processer. Detta ska leda till att kommunen framöver kan frigöra tid och kraft för att fokusera på strategiska hr-frågor och kärnverksamheten, säger Lena Laaksonen, personalchef i Ånge kommun.


Evry lånar med Landshypotek

Evry har fått i uppdrag att effektivisera Landshypotek Banks lånehanteringsprocesser. Det nya avtalet sträcker sig över en treårsperiod. Konsultbolaget ska dessutom bistå med att konsolidera Landshypotek Banks interna applikationer.

Läs också: Expert är tillbaka i Sverige - smyger igång på nätet

– Vi arbetar hela tiden för nya lösningar som effektiviserar våra processer och gör det bättre för kund. Med en modern teknisk plattform och hög kompetens kommer samarbetet med Evry vara centralt för vår fortsatta utveckling inom det digitala området och därmed som bank, säger Liza Nyberg, vd på Landshypotek Bank.

Tieto bygger ut…

Tieto utökar sitt största datacenter i Finland med tusentals kvadratmeter. Investeringsbudgeten för utbyggnaden ligger runt 160 miljoner kronor. Syftet är att hjälpa kunder att dra nytta av möjligheterna som erbjuds av den växande mängden data och säkerställa att den hanteras i enlighet med gällande dataskyddsregleringar.

– Företag och organisationer är mer intresserade än någonsin av var och hur deras data lagras. EU:s nya dataskyddsförordning GDPR träder i kraft i maj 2018, varefter alla aktörer som behandlar data måste kunna visa var slutanvändarens data lagras. Det är särskilt viktigt för våra kunder inom offentlig sektor att medborgarnas data lagras inom det egna landets gränser, säger Patrik Ekström, chef för teknologitjänster och modernisering på Tieto.

… liksom Fortlax

Svenska Fortlax möter en stark efterfrågan från befintliga och nya kunder med bolagets moderna colocationanläggningar och molntjänster. Med hjälp av datacenterbyggaren Enaco ska bolaget nu bygga ut sin anläggning F2 i Piteå. Det beräknas vara klart i mars.

– Våra två redundanta datacenter F1 och F2, som är belägna i Piteå, har haft en mycket positiv utveckling under senaste året. F2 som invigdes under 2016 expanderar nu med ytterligare colocation kapacitet. Det är mycket glädjande att Fortlax nu snabbt utvecklas och expanderar tillsammans med våra kunder, säger vd Anders Berglund.

Everdon säkrar ny kompis

Säkerhetsgängen Everdon Security och Storedsafe inleder ett strategiskt samarbete för att tillsammans skydda kundernas kritiska information.

Med Storedsafes plattform kan kunderna lagra och dela affärskritisk konfidentiell information inom och utanför den egna organisationen. Lösningen innebär i korthet att informationen lagras i ett eller flera digitala kassavalv och enbart de personer som informationsägaren har valt att tilldela access/behörighet till valvet har möjlighet att ta del av informationen.

– Partnerskapet följer Everdons huvudstrategi att erbjuda kunderna världsunika och state-of-the-art-produkter och tjänster som skapar en total kontroll för informationsägaren. Med Storedsafes plattform kommer kunden utan en tidskrävande och kostsam administration kunna säkra kritiska informationstillgångar och känna en stor trygghet. Vi är väldigt stolta över förtroendet, säger Everdons vd Per-Olov Humla.

Snön faller i Solna Business Park

Svenska Snow Software flyttar sitt huvudkontor till Solna Business Park. Inflyttningen sker i februari 2018 och det nya kontoret ska svälja cirka 250 personer.

– I takt med att vi växer måste vi också förbättra, förändra och förnya vår arbetsplats, och på så sätt skapa de bästa förutsättningarna för att kunna fortsätta leverera på den höga nivå som krävs inom mjukvaruindustrin, säger teknikchefen Peter Björkman.

Gamestop spelar med i Comic Con

Mässan Comic Con Stockholm har dragit igång ett partnerskap spelåterförsäljaren Gamestop. I samma veva meddelar dessutom mässan att man byter datum för eventet, som istället kommer att genomföras den 15-17 september.

– Vi är väldigt glada över vårt partnerskap med Gamestop, och med detta har vi nu möjlighet att utöka spelutbudet på mässan. Vårt samarbete vid Comic Con Copenhagen förra året visade sig vara en stor succé med alla de stora spelbolagen närvarande, och vi är nu väldigt glada över att kunna ta detta partnerskap vidare till Sverige och Comic Con Stockholm, säger Christian Kullman, projektledare för Comic Con Stockholm.

Listlyft för Addnode

Konsultbolaget Addnode Group byter aktielista hos Nasdaq Stockholm. Bolagets b-aktie flyttas från Small Cap-segmentet till Mid Cap-segmentet. Detta sker efter Nasdaqs årliga genomgång av marknadsvärden för de nordiska marknaderna. I Mid Cap-segmentet ingår bolag med ett börsvärde mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro.