Strax innan årsskiftet skrev vi om Teleopti, som är på väg att öppna ett nytt kontor för utvecklare. För att skapa lite surr kring öppnandet valde bolaget att sjösätta en webbaserad omröstning om var den nya verksamheten skulle ligga. Alternativen var Borås och Gävle.

Enligt vd Olle During kom det in drygt 3 000 röster, och det blev tajt in i det sista.

– Det var något fåtal röster till Gävles fördel, säger han och konstaterar att han och bolaget fasade lite för ett allt för jämnt resultat.

– Ur aspekten att resultatet skulle hjälpa till med ett avgörande så hade vi hoppats på en jordskredsseger. Då hade det varit lättare. Men det vi har sett är att det var betydligt fler röstande som sagt att om ni väljer Gävle så är vi intresserade av att jobba hos er.

Olle During säger att den stora massan av röster så klart kom från lokalpatriotisk allmänhet, som gärna slår ett slag för sin hemstad. Men bland de röster som kom från utvecklare var det alltså högre kvalitet norrifrån.

– Ja, kanske lite mer. De flesta var som sagt positiva, men det var lite fler som var intresserade av att jobba som utvecklare hos oss i Gävle. Det stora intresset gör också att vi känner oss väldigt välkomna. Det är viktigt. Men som jag sagt tidigare. Det som skulle fälla avgörandet i slutet är den ort där vi ser att vi kan vara igång snabbast, säger han.

Läs också: Utvecklarvärlden får aldrig nog av nya språk – här är fyra färska

Och där verkar Gävle ta honom på orden.

– Vi har redan anställt den första, nu i fredags. Vi har dessutom en lokal på gång. Just nu överväger vi två bra alternativ, säger Olle During.

När räknar ni med att vara igång på allvar?
– Så snabbt som möjligt. Vi ska ha en lokal först. Det är viktigt att finnas på rätt ställe.

Hur många ska ni bli?
– Planen är lite drygt tio innan sommaren och kanske 15 när året är slut. Det beror på hur det går att rekrytera. Vi hoppas också kunna locka till oss några potentiella hemvändare. Vi vet att det finns ett antal utvecklare som är från Gävle och som kanske är sugna på att flytta hem igen.