Vr-företaget Oculus köptes av Facebook för nästan tre år sedan. Satsningen på vr ses som en viktig del av strategin framåt för Facebook och Oculus Rift blev det första vr-headsetet på marknaden tidigare i år.

Men nu stäms Facebook på två miljarder dollar, nära 18 miljarder kronor, av företaget Zenimax som äger spelföretaget Id Software. En summa lika stor som den Facebook betalade för Oculus.

Zenimax hävdar att Id Softwares tidiga innovationer i vr har använts i Oculus Rift.

I skärningspunkten för striden står Oculus teknikchef John Carmack som tidigare arbetat på Id Software och ses som hjärnan bakom spelsuccéer som Doom och Quake.

Under en period 2013 arbetade han parallellt på både Id Software och Oculus men gick över helt till Oculus i slutet av det året.

Själv uppgav han i en intervju med US Today 2014 att han tog beslutet att byta företag eftersom han inte hade möjlighet att arbeta med vr på Id Software, skriver BBC News.

Läs också: 8 teknikgenombrott som satte färg på 2016
 

Men från Zenimax sida hävdas att han tog med sig teknik som skyddades av immateriellarätt till Oculus samtidigt som han arbetade på Id Software. I dokument som företaget lämnat in till domstolen skriver företaget att han i hemlighet, och olagligt, kopierat tusentals dokument och fört över dem till ett usb-minne innan han gick över till Oculus.

Zenimax advokat karaktiserar det hela som "en av de största teknikkupperna någonsin".

Men John Carmacks advokater pekar på att hans kontrakt uttryckligen tillät honom att arbeta med andra företag som inte konkurrerade med Zenimax och att de affärshemligheter som företaget påstår att han tagit med sig i själva verket var frukterna av att han just arbetade med företag som Oculus och att de därför inte tillhör Zenimax.

Läs också: Oculus Rift samlar in data om allt du gör i din virtuella verklighet

Facebook försvarat sig med att Zenimax hade sin chans att investera i vr men inte gjorde det vilket ledde till att Oculus sökte investeringar på annat håll. Det var först när Facebook köpte företaget som Zenimax visade något intresse för vr.

I dag ska Facebooks vd Mark Zuckerberg inställa sig i en domstol i Dallas för att försvara sitt företag. Utfrågningen väntas ta hela dagen.