Det är inget dumt tillfälle att göra slag i saken och byta jobb – hjulen snurrar på för fullt i it-branschen och konsultbolagen skriker efter kompetens. Men hur gör du för att få drömjobbet?

Vår amerikanska systersajt CIO har intervjuat rekryteraren Jamie Chafel, som arbetar på rekryteringsbolaget Winterwymans avdelning för mjukvara och teknik och bett honom komma med sina bästa tips på hur man går till väga.

Läs också: Skeptiska chefer bromskloss för jobb hemifrån

– Om du har bestämt dig för hitta en ny position, så börja arbeta med det direkt. Det är alltid en uppgång i rekryteringen efter ledigheter, och om du är förberedd och angelägen så kan du få första tjing på ett antal nya möjligheter, säger Jamie Chafel.

Här är Chafels 14 tips på hur du landar ett nytt jobb.

 1. Skaka liv i ditt professionella nätverk, genom att skicka hälsningar i samband med helger och högtider. Det är ett bra sätt att återknyta kontakten med tidigare kollegor som du har förlorat kontakten med, men som i dag kanske har en position som kan öppna möjligheter för dig.
 2. Se till att du sticker ut på Linkedin. Det vanligaste en arbetsgivare gör efter att de läst ditt cv är att gå in på Linkedin och kollar din sida där, så det är viktigt att den profilen bekräftar de positiva egenskaper som du har tagit upp i ditt cv. Se till att sidan är uppdaterad och använd ett professionellt foto. Du bör också se till att du regelbundet utökar kontakterna och frågar efter rekommendationer från kollegor och tidigare chefer.
 3. Är du tillräckligt social? Du måste ha en professionell närvaro också på andra sociala medier, som Facebook och Twitter. Samma regler gäller där. Gör en lista på företag som du är intresserad av, och följ dem på Twitter så du inte missar nyheter därifrån. Och glöm inte att själv skriva tweets!
 4. Om du har kontakt med rekryterare – odla denna. Försök stråla samman och berätta vad du har på gång. På det sättet åker du uppåt på deras lista. ”Om du arbetar med en bra rekryterare, så borde du kunna få lite underrättelser om marknaden, aktuella lönetrender, vilka företag som anställer och hur du bäst förbereder dig inför intervjun”, säger Chafel.
 5. Ha en konversation med ”kandidaten i spegeln”. Innan du börjar söka och gå på intervjuer, fråga dig själv vad som det viktigaste för dig: Är det chansen att få mer ansvar och avancera? Är det att ha balans mellan yrkesliv och det privata? Är det att arbeta på ett företag som har ett socialt viktigt uppdrag?
 6. Gör dig redo. När en möjlighet dyker upp kan det gå snabbt, och arbetsgivare är ofta angelägna om att fylla luckor snabbt. Om du inte är redo att möta upp mot deras (snäva) tidsplan så kan en chans gå dig förbi. Så se till att din cv är uppdaterad. Sätt ihop en lista av referenser som du känner dig bekväm med och försäkra dig om att de vet vad som gäller.
 7. Om ditt cv… Du måste få fram mer än bara vilka månader och år du spenderat hos din nuvarande arbetsgivare. Sammanfattningar som innehåller de grundläggande punkterna – översikt, jobbtitel, ansvarsområden, utbildning och så vidare har en tendens att se likadana ut. Hur gör du för att sticka ut? Försök få fram vilka framsteg du gjort inom organisationen du varit på. Försök få fram vad du fått uträttat i stället för att bara lista alla ansvarsområden du haft.
 8. Var inte rädd för att fråga och be om hjälp. Ett framgångsrikt jobbsökande är svårt att sköta helt på egen hand. Det kan gälla att fråga din förra chef om referenser eller din eventuellt nya chef om det hägrande jobbet.
 9. Kom ihåg att ingenting kommer flygande till dig. Tappa inte modet om ditt nybearbetade cv, uppdaterade nätverk och nya sociala medier-strategi inte leder till ett nytt jobb vid första försöken. Försök i stället göra de här grejorna till rutin.
 10. Ensam är inte alltid stark. Kontakter du hittar i olika gemenskaper kan bli ovärderliga. Hitta en organisation, en mötesgrupp eller ett diskussionsforum på nätet inom ditt yrkesområde och engagera dig. Försök närvara vid något event med olika grupper och bestäm vilken som kan vara mest fördelaktig för dig.
 11. Sätt på dig säljhatten. Det är en konst att sälja in sig själv, sina förmågor, erfarenheter och sitt värde – och för många kan det vara en obehaglig upplevelse. Men om du inte är villig att göra det så riskerar du att tappa i konkurrenskraft mot andra kandidater.
 12. Specialisera dig. Få är bra på allt, men alla är bra på något. Det är inte alltid bra att presentera sig som generalist. Ta dig tid att reda ut vilka som är dina styrkor och vilka intressen du har, och sök sedan jobb utifrån detta. Nu 2017 letar många organisationer efter specialister snarare än generalister.
 13. Att prata är lätt – och att säga att du är redo för något nytt är enkelt. Men det krävs både tid, ambition och handlingskraft för att verkligen åstadkomma förändring. Lura dig inte att tro att du gör vad som krävs om du söker ett och annat jobb då och då. Ditt jobbsökande leder ingen vart om du inte prioriterar det och gör dina ord till handling.
 14. Ha is i magen. Om du är selektiv kan jobbsökandet ta längre tid än du väntat dig. Och kanske har du lagt ner många timmar och mycket energi på det. Så när ett erbjudande väl dyker upp så kanske du vill acceptera det även om det inte är vad du riktigt tänkt dig. Men ett sådant beslut har effekter på både lång och kort sikt och det är viktigt att du känner att du hittar rätt – det finns ingenting värre än att behöva börja om från ruta noll efter ett halvår, på grund av ett förhastat beslut.

Läs också: 6 sätt för driftspersonal att få fart på sina karriärer