Det är Kings svenska bolagsgren Midasplayer som har åkt på att betala in mer skatt och skatteböter. Totalt handlar det om 590 miljoner kronor.

Den främsta orsaken är att Skatteverket anser att för låga intäkter har redovisats i Sverige, medan bolaget samtidigt har valt att ta ut för stor del av vinsten på Malta.

– Vi har utgått från vad de olika delarna i koncernen bidragit med och kommit fram till att Malta fått en för stor del av beskattningsunderlaget, säger Roberth Glansberg, specialist på internprissättning på Skatteverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Mardrömsår för elektronikkedjorna – ”det behövs en gamechanger”

Skatteverket har granskat internprissättningen inom Kingkoncernen under perioden 2013 till 2015. Det som framkommer är att när spelet Candy Crush Saga släpptes så har mycket stor del av arbetet utförts i Stockholm.

Verksamheten på Malta har främst varit juridisk ägare till Kings spelkatalog, it-system och användarbas. Skatteverket påtalar dock att ingen av de personer som har haft framträdande och strategiskt viktiga roller har varit anställd där.

Myndigheten lyfter fram att ”en armlängdsmässig prissättning” istället borde innebära att vinsten delas lika mellan det svenska och det brittiska bolaget.

– För oss handlar det om att granska detta förutsättningslöst. Malta är ett nav vad gäller spelbolagsverksamhet rent generellt. Men om ett land har hög eller låg skattesats är inget som påverkar vår bedömning, vi tittar enbart på grunderna för vad varje enskilt bolag bidrar med, säger Roberth Glansberg till Siren.

Läs också: Dataspelsmarknaden drar in över 800 miljarder – mobilen klart störst

Från Kingkoncernens håll har man givetvis inte samma uppfattning. Tvärtom anser man att Skatteverket har "överskattat betydelsen av viss personal och vissa avdelningar" och att Maltabolaget har kontrollerat betydande affärsrisker.