”Precis som i Stockholm åker folk till jobbet på morgonen i Ramallah”

De flesta svenska företag som funderar på outsourcing till Palestina lär främst fundera på en sak: Hur är säkerhetsläget?

– Ramallah som är huvudstaden är väldigt lik Stockholm. Folk åker till jobbet på morgonen och kommer hem på kvällen. Att det är politiska problem ibland har inte påverkat näringslivet. Det är business as usual, säger Ibrahim Tannira, marknadschef på Asal Technologies i Palestina.

Han lyfter fram att tillgång till el och telekommunikationer inte är ett problem, inte ens för den del av företaget som finns i Gaza.

Läs också: Outsourcingaffärer tappar kraftigt i värde – nära halverats på 10 år

– Vi har egna reservaggregat och dubbla internetleverantörer, en lokal och en israelisk. På Västbanken har det inte varit något elavbrott på grund av politiska orsaker på 60 år.

Ibrahim Tannira
Ibrahim Tannira, marknadschef på Asal Technologies.

Asal har 150 anställda på Västbanken och 60 i Gaza, de flesta utvecklare. Verksamheten i Gaza förvärvades i slutet av förra året.

– En fördel med Gaza är att levnadskostnaderna är lägre vilket innebär att vi kan erbjuda lägre priser där.

För att avsluta resonemangen om politiska problem och stabilitetsfrågor nämner Ibrahim Tannira att 85 procent av kunderna är israeliska företag och att man inte har behövt avbryta uppdragen trots att det i princip var krig i Gaza under 2014. Man jobbade på som vanligt med möten i Tel Aviv.

Rent generellt lyfter Ibrahim Tannira fram tre fördelar med outsourcing till Palestina:

  • Palestina ligger tidsmässigt bra till för svenska företag, det skiljer bara en timme.
  • Folk är duktiga på engelska, man börjar läsa språket i första klass i grundskolan och all undervisning och rapportskrivning på universiteten är på engelska, liksom intern kommunikation på de flesta företag.
  • Personalomsättningen är låg. Av de 2 500 som tar universitetsexamen varje år i Palestina på it- och ingenjörsutbildningar får bara ungefär 30 procent jobb inom de områdena, så man är rädd om de jobb man har.

Lägg till det att det är vanligt att palestinier som utbildat sig och jobbat utomlands återvänder och har med sig erfarenheter i bagaget. En av cheferna på Asal återvände till exempel efter 18 år i USA.

Läs också: Fyra stora utmaningar för att lyckas hitta rätt kompetens till företaget

Nu hoppas man kunna etablera Asal i Sverige. Förra året hade man en kund och nu jobbar man på att få till lokal närvaro, antingen med ett eget kontor eller via partner. Vad gäller typer av uppdrag ligger fokus på webbutveckling, kvalitetssäkring, samt forskning och utveckling.

Just forskning och utveckling har en historisk bakgrund generellt för Palestina efter att Cisco gjorde en lyckosam satsning där 2008 och sedan fick efterföljare som Intel och Microsoft.