Ett cv i it-branschen kan se ut ungefär hur som helst, långa som romaner eller kryptiska som berättelser av James Joyce. Dödligt tråkiga eller genuint upplyftande. Det finns fällor man ska undvika att fastna i. Här tipsar IDG News om fem saker du bör undvika när du skriver ditt cv.

Läs också: 22 tuffa frågor på anställningsintervjun – och hur du svarar på dem

1. Glöm tvåsidesregeln

Du har säkert hört att ett cv ska vara på en eller två sidor. Varför det? Jo, för att det antas att de som läser dem inte har tålamod för längre alster. Och så kan det vara. Men regeln borde vara att ett cv ska vara så långt som dess innehåll motiverar.

Å ena sidan, om det handlar om ett en yrkesroll där många detaljerade beskrivningar av kompetens, och erfarenheter, är viktiga kanske ett cv som bantas till två sidor känns för ytligt. Det ger inte en rättvisande beskrivning av en person.

Å andra sidan, ett cv som fylls på för att nå två sidor, av rädsla för att det ska verka som om personen är oerfaren, kanske känns bluddrigt och leder till ointresse.

Läs också: Här är 14 tips på hur du landar drömjobbet

2. Undvik teknisk jargong

Det är lätt hänt att glömma att rekryterare och andra som läser ditt cv kanske inte är experter just inom ditt område. Så spara den tekniska jargongen till eventuella intervjuer och undvik den i ditt cv. Det handlar om att hålla intresset vid liv hos den som faktiskt läser ett cv.

Glöm inte heller att sätta de tekniska kunskaper som du beskriver i ett sammanhang, inte bara lista dem rätt upp och ned. Varför är det till exempel av intresse att du har erfarenhet av MongoDB? Jo, för att det är en populär databaslösning för webblösningar med många användare och löst strukturerad information.

3. Rabbla inte bara erfarenheter

Ett cv ska naturligtvis innehålla information om anställningar och utbildningar, så att din kompetens framgår. Men ett sätt att verkligen få fram hur du skiljer dig från mängden är att skapa en berättelse av den här informationen, så att man förstår hur dina erfarenheter har lett dig fram till nuet.

På så vis kan du göra ditt cv personligt och bygga ditt varumärke, utan att man missar dina faktiska erfarenheter och kunskaper.

Läs också: Därför vinner mjuk kompetens över hård på it-avdelningen

4. Välj inte första bästa struktur

Att ha en kronologisk lista med erfarenheter, omvänd eller inte, är inte självklart. Om du söker vissa typer av jobb kanske du har relevanta erfarenheter som är spridda genom åren och då kan det vara idé att strukturera dem efter områden, i stället för strikt kronologiskt.

Om du har varit yrkesverksam länge kanske vissa erfarenheter som du trott vara gamla och ointressanta i själva verket är högst relevanta och därför behöver lyftas fram.

5. Skryt lagom mycket

Ingen gillar en skrytmåns, men det är ingen vits med att vara överdrivet blygsam heller. Lyft fram de bedrifter som förtjänar att lyftas fram. Det här är kanske extra viktigt om du är ute efter ett jobb på högre nivå än ditt nuvarande, hur du än definierar ”högre nivå” själv.

Artikeln har publicerats tidigare