Vi skrev nyligen om att Xiaomi väljer att dra i nödbromsen efter att man kanske har vuxit lite för mycket och för snabbt. Nu kommmer nästa bakslag för bolaget.

Det är Hugo Barra, vice vd och chef för den kinesiska mobiltillverkarens globala expansion, som kommer att lämna bolaget i februari efter tre och ett halvt år.

Huga Barra kom till Xiaomi från Google där han var chef för Android-divisionen. Av hälso- och familjeskäl väljer han nu att flytta tillbaka från Kina till Silicon Valley. Det framgår av ett inlägg på Hugo Barras Facebooksida.

– Den här resan har varit spektakulär på många sätt och jag kan stolt säga att Xiaomi Global är den första bebis jag hjälpt att förlösa, skriver han bland annat i inlägget.

Läs också: Hotfulla moln över smartphone-marknaden – här är tecknen på annalkande kris

Under sin tid på bolaget har Hugo Barra hunnit med att göra Xiaomi till en verklig utmanare i det globala smartphonekriget. Bolaget har dessutom lanserat en hel del andra hemelektronikprodukter, där man hittar allt från en tv-box för streamingtjänster till en hoverboard.

Xiaomis produkter finns idag i mer än 20 länder i Asien och Europa, samt i Mexiko. Bolaget är en av de kinesiska uppstickare som är med och tampas i den globala mobiltoppen. Bland de övriga finns bolag som Huawei, Oppo, Vivo, ZTE och Lenovo.