Efter att ha jobbat med sälj- och marknadsfrågor i över 20 år och drivit eget företag i 15 år så har jag ofta funderat på hur man optimerar olika processer, till exempel sälj- och relationsskapande aktiviteter. Idag är det personliga varumärket ständigt i fokus och det spelar ingen roll om du är egenföretagare, anställd, konsult, chef eller vanligt dödlig medarbetare; alla har ett eget varumärke att vårda och utveckla. Idag kan det första digitala intrycket vara avgörande för att få till ett viktigt möte, som i sig leder till nya relationer på nya jobb eller nya kunder. Nu eller i framtiden.

Första tipset är att se över ditt digitala avtryck i sociala medier. Hur uppfattas du av andra på till exempel Linkedin och Facebook? Vad fyllde du i när du först registrerade dig? Är presentationen och informationen aktuell fortfarande? Är det relevant? Gör jobbet nu och skörda på sikt.

Läs också: Vet du vad en gig:are är? Snart kanske du också blir en.

Bli smartare på Linkedin? Ta bättre hand om dina kontakter
Sitter du ofta med näsan ner i mobilen? Då och då dyker det upp kontaktförfrågningar på Linkedin som kräver lite skrivande med pekfingret i mobilen eller så klickar du bara ja och struntar i att ha en dialog. Så gör nog de flesta av oss. Kanske väljer vi till och med bort kontakter för att vi inte orkar ta reda på om det finns en matchning eller inte? Det förekommer även mycket spam så varför ta risken tänker du kanske? Det är ju lite bortkastat, tänker jag.

Låt mig berätta hur jag resonerar. En ny relation är ju som mest aktuell och ”varm” precis när den inletts. Särskilt om någon aktivt valt att kontakta dig och vill ”connecta” med just dig. Kanske är det din nästa kund eller arbetsgivare? Hur kan du förvalta det på bästa sätt både på kort och lång sikt?

Jag är personligen ganska restriktiv med vilka jag addar eller tackar jag till på till exempel Linkedin och Facebook. Men, min inställning är att det finns något potentiellt i varje relation och om man ångrar sig så går det också att lösa enkelt genom en knapptryckning efteråt.

Personligen så skriver jag gärna en hälsning om någon hör av sig och inte skriver varför de vill ha kontakt med just mig. Jag har några standardformuleringar som jag antingen klistrar in rakt av eller anpassar beroende på vem som hör av sig. Dessa ligger lättillgängligt i min app ”anteckningar” i mobilen och med copy/paste blir det ju så enkelt. De nya kontakter jag får är ofta tack vare mitt författarskap och då är det konsulter eller blivande dito som kanske läst min bok. Om inte så kanske de väljer att beställa böcker eller ett föredrag från mig på grund av att vi tillsammans skapar en intressant dialog i någon aktuell fråga. Det kan vara ett dilemma i konsultrollen eller en önskan om att jag ska introducera någon i mitt nätverk till dom.

Det här är en artikel från Expert Network
Agera gärna på samma metodiska sätt och skriv en hälsning när du själv addar nya kontakter och se vilken respons du får. Det ökar definitivt chansen till att relationen utvecklas till något mer än att bli en i mängden av ditt växande kontaktnät.

Var smart och affärsorienterad när du själv addar
Det är så klart även bra att ha färdiga formuleringar till de du kontaktar och addar där du berättar varför du vill just det. Vad har ni gemensamt? Ska ni delta i samma event? Kanske vill du ses på en kommande branschträff och så vidare? På så vis ökar du chansen att addandet faktiskt leder till en relation nu eller i framtiden.

Sammanfattningen kan vara avgörande!
Nu antog jag att du hade en välskriven profil och framför allt en bra sammanfattning av din profil. När ska man hinna eller orka uppdatera tänker du kanske?

Läs också: 7 enkla steg till en mer mobil arbetsplats

Hemligheten är att lägga krut på att skriva en bra sammanfattning och vara selektiv med dina första meningar. De kan vara avgörande. Hur då? Du kanske har maxat antalet tecken men har du skrivit det viktigaste först? Vad vill du att andra främst ska veta om dig och ditt personliga varumärke? Kom ihåg att även utnyttja din namnrad och lägga till nyckelord – de är sökbara på google.

alt
De första 80–90 tecknen i sammanfattningen syns i mobiler utan att öppna hela profilen. Tänk på det när du formulerar den – ta det viktigaste först.

De första 80–90 tecknen i sammanfattningen är de viktigaste på din Linkedin-profil eftersom de syns mest i alla smartphones utan att öppna hela profilen. Om du vill göra så lite som möjligt så lägg allt krut på din första mening och håll den kort och skriv intressant för att öka chansen att personen klickar sig vidare och läser resten plus kontaktar dig. Tänk på att vi oftast bara har några sekunder på att fånga någons intresse.  

Antalet tecken varierar mellan mobiler, tablets och dataskärmar så ju mer konkret du är desto bättre. Tipset är att testa dig fram. För att hela din sammanfattning ska bli läst så måste personen klicka upp hela profilen och det gör folk alltför sällan. Alla vill vi ha så få klick som möjligt, eller hur? Så var lite juste och hjälp besökaren genom att ge den rätta bilden av dig själv från starten. Det blir win-win för alla.

Kom ihåg att förutsättningarna och inställningarna ändras ständigt så se till att se över både innehåll och struktur kontinuerligt för att säkra upp ditt personliga varumärke i sociala medier.

Ta överkursen och äg dina egna kontakter genom nedladdning
När du redigerat klart din sammanfattning är det dags att ta dig till nästa nivå, det vill säga överkursen. Om du orkar göra mer av dina redan addade kontakter?

Ladda ner alla till Excel och bearbeta din egna crm-databas, som det faktiskt är. Kanske är det lättare att hitta en kontakt du träffat med ett vanligt namn bara det blir lättare att söka och få överblick?

Gå in på ”Privacy and settings” på menyn som kommer upp när du klickar på det lilla profilfotot längst upp till höger på startsidan. Där väljer du ”Getting an archive of your data” och följer instruktionen. Annars kan du alltid sök på ”Accessing Your Account Data” som förklarar hur du ”Request your data archive”. Det innebär att Linkedin skapar en fil med din aktuella kontaktlista. Du får en länk till din redan registrerade mejladress för nedladddningen. Nu kan du göra vad du vill med dina kontakter och alla annan information som du lagt upp. Nu kan du sortera och söka runt efter information eller personer. Linkedin är inte dummare än att de skapat en fil, som inte är helt användarvänlig, men det löser du enkelt genom några kommandon i Excel eller liknande kalkylprogram.

Alla sociala nätverk ändrar ständigt sina regler så det är alltid klokt att göra en backup av sin data från Linkedin. Då får du även tillgång till dina kontakters kontaktinfo med namn, företag, mejladresser, mobilnummer, taggar, inlägg och så vidare.

Skapa en fil med dina Linkedin-kontakter – fem enkla steg

  1. Klicka på ditt egna profilfoto längst upp till höger i menyn Privacy & settings.
  2. Välj “Getting an archive for your data” och ”Request your data archive” eller gå in och sök på hjälpfunktionen och sök på dito.
  3. Du får en länk till din registrerade e-postadress och kan ladda ner filerna.
  4. Filen ”Connections” innehåller det mest intressanta såsom mejl och telefonnummer.
  5. Formatera nedladdade kontakter för bästa överblick och sökbarhet.

Nu kan du kommunicera med dina kontakter på ett mer strukturerat sätt.Upprepa nedladdning med jämna mellanrum – ditt nätverk växer ju ständigt.

Sammanfattning

  • Se över ditt digitala avtryck i sociala medier.
  • Lista sökord som är viktiga för dig och lägg in på rubriken efter ditt namn.
  • Berätta det viktigaste först i sammanfattningen och tänk på antalet tecken.
  • Ladda ner alla dina kontakter på Linkedin & bli mer proffsig i din kommunikation.
  • Skriv färdiga ”tack för addning” och bli mer aktiv i ditt nätverkande genom färdigskrivna affärsdrivna meddelanden till dina nya och gamla kontakter.
  • Ta bort kontakter som av olika skäl inte längre passar in eller om du är orolig för att det är spam.

Fakta

Befattning: Vd, strategikonsult
Företag: Konsultboken
Linkedin: Marianne Olsson
Twitter: @marianne_marre
E-post: marianne.olsson@konsultboken.se
Hemsida: www.konsultboken.se
Expertområden: Konsultbranschen, konsultrollen, gig-ekonomin, försäljning, marknadsföring, digitalisering.
Bakgrund: Konsultexpert. Har lång erfarenhet från arbete med kommunikation och projekt inom fastighet-, telekom- och it-branschen. Lång erfarenhet som konsult, föreläsare, moderator och rådgivare till såväl privat som offentlig verksamhet. Författare till ”Konsultboken” och ”Framgångsrik konsult”.