(CS/London) När stiftelsen bakom Raspberry Pi drog igång projektet med de små, enkla och billiga datorerna för drygt fyra år sedan i Storbritannien tänkte sig vd:n Philip Colligan att det kanske skulle säljas runt 10 000 av dem. Men de har blivit en framgångssaga och har nu sålt i över 12 miljoner exemplar över hela världen.

Idén att engagera och få människor att intressera sig för datorer och it genom att undanröja prisbarriären har lyckats. Från att till en början ha fått igång hemmaentusiaster och makers har Raspberry Pi också fått en allt större plats i skolan.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

När programmering blir en del av läroplanen, som i Storbritannien för två år sedan, blir intresset ännu större då? 

– Ja, så är det, det får en skjuts då. Men det är inte så att man måste vänta. I exempelvis Nordirland är det väldigt många unga som använder sig av Raspberry Pi för att koda och skapa, men då sker det i klubbar efter skoltid.

– Vi vill att de ska utmanas av att göra något med teknik. Vi vill att de ska bygga och inte bara tänka på vad de ska göra och designa det – utan faktiskt bygga det också.

Mycket av stiftelsens arbete går ut på att utveckla de nätverk av användare – som lärare, föräldrar och barn – som byggs upp.

– Vi har en fantastisk community ute i skolorna.

På skolkonferensen Bett i London lanserar Raspberry Pi Foundation nu en gratis, nedladdningsbar, tidning, Hello World, som ett sätt att ytterligare stärka nätverkandet mellan skolor och sprida idéer och arbetssätt mellan skolor.

Parallellt som stitelsen arbetar med att stärka samarbete och nätverkande fortsätter man också med att utveckla Raspberry Pi.

Men går det verkligen att göra dem ännu mindre och ännu billigare?

– Vi pratar aldrig om kommande lanseringar men vi kommer att fortsätta bygga ut funktionaliteten i dem framöver, säger Philip Colligan.

Samtidigt används Raspberry Pi i dag inte bara till hobbyprojekt och i undervisningssyfte utan de små datorerna används också av vetenskapsmän, ingenjörer på storföretag och uppfinnare påpekar Philip Colligan.

Läs också: Lista: Här är årets coolaste Raspberry Pi-projekt

– Däremot vet vi inte exakt hur de används eftersom vi inte håller koll på våra kunder som de stora it-företagen gör.

I dag säljs de flesta Raspberry Pi i USA, Storbritannien och Tyskland. Men Sverige ligger också rätt långt upp på listan, enligt Philip Colligan.

– Fast jag tror att vi kan betyda mycket i länder i utvecklingsländer där det skulle ge möjighet att kunna skapa billiga och enkla lösningar där kostnaden i dag är ett hinder , säger Philip Colligan.

Hur arbetar ni på Raspberry Pi Foundation? Har ni personer som är ansvariga för olika delar av världen?

– Nej, vi är väldigt mycket färre än vad de flesta tror. Inte ens femtio personer. Men vi ska sätta upp ett USA-kontor nu faktiskt.