Viljan att betala för mobilappar är inte särskilt stor. Det visar en undersökning som analysföretaget Gartner har gjort av de tre senaste månaderna. Strax över hälften av de tillfrågade säger att de inte lägger några pengar överhuvudtaget på appar.
Om man däremot tittar på den andra halvan av respondenterna, det vill säga de knappa 50 procent som kan tänka sig att hosta upp appslantar, så framkommer det att man är mer benägen att lägga pengar inne i någon app som man redan har.
Läs också: Rapport: Fler rapporterade fel på IOS-prylar än på Android
– För de användare som är förberedda på att betala för appar ökar köpen inuti appar. Det steg med 26 procent jämfört med 2015, medan betalningar för att ladda ner appar bara ökade med 4 procent, säger Stéphanie Baghdassarian, analyschef på Gartner, i ett pressmeddelande.
Den genomsnittliga summan för köp inne i appar var under kvartalet 11,59 dollar per användare, medan motsvarande siffra för nedladdade appar landade på 7,67 dollar.
Undersökningen har besvarats av 2 965 respondenter på frågan om att betala för nedladdning, och 2 957 personer svarade på frågan om betalning inuti appar. I de siffror som Gartner presenterar har alla som har svarat ”jag vet inte” rensats bort.
Åldersspannet 25-34 år är den grupp som lägger mest pengar, och det gäller såväl nedladdning som köp inuti apparna. Den gruppens snitt ligger på 13,40 dollar per kvartal för nedladdningar och 19 dollar per kvartal för köp inne i appen. På andra plats kommer gruppen 35-44-åringar.
Läs också: Chatta hemligare – här är apparna som krypterar dina meddelanden
– Ju äldre användarna blir desto mindre benägna är de att betala inuti apparna, utan föredrar att betala vid nedladdningen. I 18-24-års-segmentet är viljan att betala för nedladdningar låg medan den är hög inuti apparna, med 3,80 dollar i snitt jämfört med 12,10 dollar. Den trenden kommer sannolikt hålla i sig när dessa millennials blir äldre, säger Stéphanie Baghdassarian och drar följande slutsats.
– Konsumenternas ökade vilja att betala inuti appar är en tydlig signal om att produktmarknadschefer hos apputvecklare borde satsa på den modellen för att skapa flexibilitet kring hur användarna engagerar sig.