Det plötsliga beslutet från USA:s president Donald Trump om att införa inreseförbud för folk från de sju utvalda länderna Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen verkar ha enat stora delar av it-branschen.

Helgens massiva demonstrationer på flygplatser runt om i USA var långt ifrån det enda motståndet. Kritiken från it-jättarnas vd:ar har inte låtit vänta på sig och är tydlig. Och ett flertal initiativ för att hjälpa dem som påverkas av lagen har sjösatts.

Google har exempelvis placerat 2 miljoner dollar i en krisfond, där man även hoppas få in ytterligare 2 miljoner dollar från frivilliga bidragsgivare. Fonden är främst ämnad för fyra organisationer: American Civil Liberties Union, Immigrant Resource Center, International Rescue Committee och Mercy Corps.

Läs också: Ny order från Donald Trump väcker oro om dataflöden mellan USA och EU

Googles vd Sundar Pichai har dessutom i starka ordalag ifrågasatt Trumps nya lag i ett internt meddelande, och Googles medgrundare Sergej Brin var själv ute och protesterade på San Franciscos flygplats.

Även Apples vd Tim Cook tar till orda i ett internt mejl, där han betonar vikten av invandring för att USA ska fungera.

”I mina samtal med Washington här i veckan, har jag gjort klart att Apple starkt tror på vikten av invandring – både till vårt bolag och för vårt lands framtid. Apple skulle inte existera utan invandring, än mindre frodas och vara så innovativa som vi är”, skriver han.

På Linkedin lyfter Microsofts vd Satya Nadella fram delar av det meddelande som bolagets chefsjurist Brad Smith skickat till Microsofts anställda, i vilket man bland annat påtalar vikten av religionsfrihet. Dessutom skriver han själv följande:

“Som invandrare och som vd, har jag både upplevt och sett den positiva påverkan som invandring har för vårt bolag, för vårt land och för världen. Vi kommer att fortsätta förespråka denna viktiga ståndpunkt”.

Twitters vd Jack Dorsey var också tydlig i sin kritik. Likt Nadella är han såklart sitt eget sociala medium trogen, och på hans twitterkonto var det dels fullt med retweetande av folk som sågade den nya lagen, dels skrev han själv följande:

”Beslutets humanitära och ekonomiska påverkan är verklig och upprörande. Vi vinner på det flyktingar och invandrare för med sig till USA. Beslutet går emot våra principer” 

Även Salesforces vd Marc Benioff använder Twitter, där han ifrågasätter det plötsliga beslutet med följande ord:

”När vi stänger våra hjärtan och slutar älska andra människor som vi älskar oss själva så glömmer vi vilka vi är – ett ljus för nationen #noban”

Även inom öppen källkods-världen finns en tydlig skepsis och rädsla för hur hårdare regler kring invandring kommer att påverka.

– Vi är oroade över att förändringarna inte överensstämmer med våra värderingar, som inkluderar mångfald. Red Hat är starkt tack vare de tusentals skilda röster som vårt företag innehåller. Vårt fortsatta arbete framåt är kraftigt betroende av vår förmåga att attrahera de bästa och smartaste talangerna från hela världen, säger Red Hats vd Jim Whitehurst.

Den kanske allra hårdaste sågningen kommer från Netflix vd Reed Hastings, som på Facebook kallar Trumps agerande ”så oamerikanskt att det gör ont”.

Läs också: Usel säkerhet bakom världens mäktigaste konto i sociala medier – ja, Donald Trumps

”Trumps åtgärder skadar Netflix anställda runt om i världen, och är så oamerikanskt att det gör ont i oss alla. Det värsta är att de här åtgärderna kommer göra USA mindre säkert (genom hat och minskat förtroende) snarare än mer säkert”.

Och på det sättet rullar det på med åsikter från bolag som exempelvis Facebook, Tesla, Box, Uber, Airbnb, Amazon, Ebay och Mozilla.

Men det finns också it-jättar som ännu inte valt att säga någonting. I det gänget hittar vi många av de gamla klassiska it-jättarna som IBM, HPE/HP Inc, Dell EMC och Oracle.