Facebook och andra företag inom sociala medier måste agera tydligare mot så kallade falska nyheter. Det kräver EU-kommissionären Andrus Ansip i en intervju i Financial Times.

Han säger vidare att händelser på senare tid kan bli en vändpunkt för onlineplattformarna, som riskerar att tappa i förtroende.

– Jag är oroad, som alla människor, över falska nyheter. Särskilt efter valet i USA. Jag tror verkligen på självreglering men om något behöver förtydligas är vi redo, säger Andrus Ansip till tidningen.

Läs också: EU kritiserar Facebook efter köpet av Whatsapp - riskerar miljardböter

Bland de nyheter som nämns i samband med valet av Donald Trump till president finns exemplet där Påven skulle ha rekommenderat Trump.

Facebook undersöker för närvarande olika alternativ för att stoppa falska nyheter. Bland annat ett system där användare kan flagga tveksamt innehåll, som sedan filtreras med hjälp av organisationer inriktade på faktakontroll.

Dessutom aviserade Facebook nyligen ett journalistikprojekt där målet är att samarbeta med nyhetsorganisationer. Företaget stöder dessutom en kampanj för att lära sina användare skilja mellan bluffar och sanna nyheter.

Nyhetsbyrån Direkt