Operatörerna fortsätter att fiska förvärv i den svenska it-dammen. Medan Telia har haft Cygate, och Tele2 har köpt TDC har Telenor endast haft en ganska liten it-integratörsdel här

Men nu väljer även Telenor att agera genom att köpa upp en svensk it-leverantör. Det är den norska systemintegratören Datametrix, som hittills finns representerat i Sverige genom Daxcom, som köper Network Services.

– Vi får en koppling till Telenor som operatör, men rent organisatoriskt blir vi ett dotterbolag till Datametrix i Norge, säger Network Services vd Fredrik Svensson.

Läs också: Efter rekordåret – datacenteravtalet nästa lyft för Network Services

Han säger att bolaget i princip kommer att drivas vidare som vanligt i Sverige.

– Ja, med den fördelen vi får av att komma in i det här sällskapet. Vi får vara kvar som självständiga och agera med vår kompetens och vårt engagemang, men med stöd från Datametrix och musklerna hos Telenor.

Datametrix har 340 anställda, av vilka ett 15-tal redan sitter i Sverige genom Daxcom. Men nu kommer alltså den svenska styrkan utökas rejält. Network Services har 120 anställda fördelat på Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Tillsammans får vi 450, så vi blir en ganska stor styrka, säger Fredrik Svensson, som var en av en handfull ägare till bolaget.

Vad prislappen landade på vill ingen av parterna kommentera.

Men du är nöjd?
– Jag är nöjd. Framför allt blir det en väldigt bra lösning för Network Services skull framöver. Vi ser att kunderna blir mer och mer intresserade av helhetslösningar och funktionstjänster. Som nischspelare blir det en utmaning då. Att vara knuten till en operatör är en möjlighet, så det känns bara positivt.

Datametrix vd Eivind Hauglie-Hanssen säger att dagens förvärv är ett viktigt led i bolagets uttalade förvärvsstrategi där man vill växa på den skandinaviska marknaden.

– Det är ett strategiskt viktigt förvärv på vår resa mot att bli en skandinavisk systemintegratör med enhetliga tjänster över nationsgränserna, Vi ska hjälpa våra lokala, nordiska och internationella kunder att få ut den vinst ökad digitalisering ger i form av innovationskraft och företagsutveckling de kommande åren, säger han.

Läs också: "Norska Cygate" redo att växla upp i Sverige

Hos svenska Telenor kommer Datametrix-verksamheten att ligga under Telenor Företag. Affärsområdeschefen Mats Almgren säger att företagsdelen har tuffat på bra tidigare, men att man framöver kommer att kunna ta ett större grepp än tidigare.

– Vi har ett fåtal anställda här i Sverige idag via Daxcom. Planen är att slå ihop den verksamheten med Network Services. I och med det får Datametrix väldigt mycket starkare muskler i Sverige, säger han.

Är det något ni har känt att ni inte har kunnat göra på företagsmarknaden i Sverige tidigare?
– Vi har kunnat göra det mesta tidigare också, men har känt att kunderna har ändrat sig lite på senaste tiden. De vill gärna ha färre leverantörer. Och vi märker at vi har en hel del förfrågningar när det gäller voice över wifi, managerade tjänster och inte minst säkerhet, och där kan Network Services hjälpa oss.